Jan Decleir greep naast de rol van slechterik bij James Bond

vrijdag 24 september 2021 - 07:00
James Bond
Belga
De auteur Ian Fleming vond inspiratie voor James Bond uit zijn persoonlijk leven. Spionnen tijdens de oorlog, zijn baas en zijn moeder waren een voorbeeld voor personages tijdens de avonturen van 007.

Ian Fleming

Het personage van James Bond werd bedacht door de Britse auteur Ian Fleming. Tussen 1953 en 1964 schreef hij 12 boeken en een aantal korte verhalen over de Britse spion. Ian Fleming kreeg vlak vóór de Tweede Wereldoorlog de job van persoonlijk assistent van de directeur van de Britse Maritieme Inlichtingendienst. Zo ontmoette hij veel spionnen. Ian Fleming zei dat James Bond een samenstelling was van alle spionnen, die hij tijdens de oorlog gekend heeft.

Vogelkenner

Inspiratie voor de naam James Bond vond Ian Fleming bij de Amerikaanse ornitholoog of vogelkenner James Bond. Fleming was zelf ook een groot vogelliefhebber. Hij vond de naam James Bond 'kort, onromantisch, zeer Angelsaksisch en mannelijk'. Kortom, ideaal voor zijn personage.

007

Ian Fleming gaf in zijn boeken de geheim agenten met een vergunning om te doden ('The license to kill') een nummer dat begint met '00'. Tijdens de oorlog liet de Engelse Admiraliteit de geheimste codes vooraf gaan van een dubbele nul. James Bond was de zevende spion die de toelating had om anderen te doden.

M

In elk verhaal staat James Bond voor één of meerdere slechteriken. Om die uit te schakelen, wordt hij bijgestaan door een aantal merkwaardige figuren. M is de baas van James Bond en staat aan het hoofd van de Britse geheime dienst 'Secret Intelligence Service' of MI6. De oorspronkelijke naam van 'M' is Sir Miles Messervy.
Volgens de biografie 'The Life of Ian Fleming' zou M gebaseerd zijn op de moeder van Fleming. Als kind noemde hij haar M. Het personage zou Fleming dan weer gebaseerd hebben op Rear Admiral John H. Godfrey, de directeur van de Britse marine-informatiedienst in de Tweede Wereldoorlog. 

Q

Major Boothroyd is Q in de James Bondfilms. Ian Fleming kreeg van majoor Geoffrey Boothroyd advies over de wapens van James Bond. 
Q voorziet James Bond van allerlei levensreddende technische snufjes, zoals een balpengranaat, de op afstand bestuurbare BMW, een horloge met een bom of de Aston Martin met een schietstoel. De letter 'Q' staat voor de functie van Major Boothroyd. Hij is namelijk quartermaster of een kwartiermeester, die verantwoordelijk is voor de bevoorrading.

Miss Moneypenny

Miss Moneypenny is de secretaresse van M. Zij heeft een oogje op James Bond. Maar wederzijdse gevoelens zijn er niet. Bond steekt meer tijd en energie in de Bondgirls. Ook hier zou Miss Moneypenny gebaseerd zijn op collega's van Fleming in de inlichtingendienst van de Britse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Jan Decleir

In elk verhaal heeft James Bond te maken met een slechterik. Of het een Rus, een persmagnaat of een huurmoordenaar is, James Bond kan ze allemaal de baas aan het einde van de film. Het scheelde niet veel of Jan Decleir kreeg de belangrijke rol van slechterik in 'The World Is Not Enough'. Hij kon zich niet vrij maken wegens andere verplichtingen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!