Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Jens Dendoncker over leven met epilepsie: "Ik besef dat ik in een luxepositie zit"

ma 10 feb. - 2:47

Vandaag op maandag 10 februari is het Internationale Epilepsie Dag. Jens Dendoncker is ambassadeur van de Epilepsie Liga en heeft zelf epilepsie. “Ik heb ongeveer een keer per maand een epilepsieaanval”, vertelt Jens. “Ik val dan neer, mijn lijf begint te schokken en ben enkele minuten weg van de wereld.” Jens wordt dan vanzelf weer wakker. “Ik reken erop dat dat blijft gebeuren”, vertelt Jens in 'De Madammen'.

In Antwerpen Centraal wordt een gigantisch plastic brein van een paar meter groot opgesteld om de neurologische aandoening in de kijker te zetten. Dat is nodig, want Jens vertelt dat epilepsie een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen ter wereld is. "Bijna een op honderd mensen krijgt er ooit in zijn leven last van en tóch is er weinig geweten over epilepsie.”

Jens zat in het tweede middelbaar toen hij ontdekte dat hij epilepsiepatiënt was. “Ik kreeg plots trillingen in mijn rechterhand. In het begin was dat niet zo erg, maar we hebben dan onderzoeken gedaan en niet veel later kreeg ik mijn eerste aanval. Toen was het meteen duidelijk wat ik precies had."

“Veel kleine en alledaagse dingen houden plots een groot risico in”

Epilepsie belemmert Jens’ leven op verschillende manieren. Hij mag bijvoorbeeld niet met de auto rijden. "Dat vind ik heel logisch omdat het een te groot risico voor mezelf en voor anderen is”, legt Jens uit. “Ik neem ook nooit een lift als ik alleen ben en moet opletten met hoogtes en op straat. Veel kleine dingen houden plots een groot risico in.” 

“Ik besef dat ik in een luxepositie zit wat betreft mijn job”

“Ik ga goed om met mijn epilepsie, maar ik besef ook dat ik in een luxepositie zit wat betreft mijn job”, zegt Jens. “Ik kan het combineren. Er zijn heel veel mensen die die luxe simpelweg niet hebben. Als je een klassieke job doet waarbij er vanwege die epilepsie plots grote risico’s opduiken, dan kan je je baas niet kwalijk nemen dat hij daar een conclusie uittrekt”, vindt Jens.

Dokter Devroey legt de medische kant van epilepsie uit

“We kennen epilepsie als de ziekte waarbij je het bewustzijn verliest en begint te trillen, maar er zijn ook veel mensen die er in mindere mate last van hebben", verduidelijkt dokter Devroey. "Zij hebben bijvoorbeeld gewoon een tinteling in de arm.”

"Er zijn aangeboren vormen. Maar de meeste mensen krijgen het door een hersentrauma, een beroerte of een hersentumor”, legt dokter Devroey uit. De oorzaak is een kortsluiting van de hersencellen op de hersenschors, die schieten allemaal samen in actie in plaats van afwisselend. Daardoor worden die ongecontroleerd geactiveerd", verduidelijkt dokter Devroey.

Wat moet je doen bij een aanval?

"Zorgen voor de veiligheid van die persoon zodat die bijvoorbeeld niet schokkend van de trappen valt", zegt dokter Devroey. Ook zegt hij dat je de hulpdiensten moet bellen om de nodige hulp meteen in de schakelen. "Bij sommige mensen blijven die aanvallen zodanig opvolgen waardoor ze kunnen stikken en sterven. Vroeger duwden we meestal iets in de mond van de epilepsiepatiënt zodat ze hun tong niet zouden kwetsen, maar dat doe je beter niet. Die tong geneest vanzelf na een paar dagen.” Dokter Devroey concludeert dat je de patiënt vooral in veiligheid moet brengen: " laar ze op hun zijkant liggen zodat wanneer ze toch schuimen of braken, ze daar niet in stikken."

Kan je genezen van epilepsie?

"Als de epilepsie door een onderliggend hersenletsel veroorzaakt is, dan zal het niet zomaar verdwijnen. Bij kinderen heb je wel vormen die er bijvoorbeeld bij de puberteit uitgroeien. Maar heel vaak word je voor de rest van je leven behandeld”, aldus dokter Devroey.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet