Jozefien Daelemans: "Ik ken bijna geen enkele vrouw die niets wil veranderen wanneer ze in de spiegel kijkt"

woensdag 2 oktober 2019 - 13:13
Foto: Getty
Vrouwenlichamen moeten aan heel wat ongeschreven regeltjes voldoen om 'mooi' te zijn. Dat maakt dat heel wat vrouwen complexen krijgen over hun lichaam. Jozefien Daelemans van Charlie Magazine schreef er het boek 'De naakte waarheid' over.

Met het boek wil ze vrouwen net van hun complexen afhelpen. "Veel vrouwen zijn ontevreden met hoe ze eruit zien. Ik ken bijna geen enkele vrouw die niets wil veranderen wanneer ze in de spiegel kijkt. Dat leidt tot problemen met zelfvertrouwen en zelfs tot eetstoornissen. Het is zonde dat we daar zoveel tijd en energie aan besteden, terwijl we die ook voor andere dingen zouden kunnen gebruiken," legt Jozefien uit. 

"70 procent van de vrouwen is ontevreden over hun borsten, vrouwen met grote borsten willen liever kleinere borsten, vrouwen met kleine tepels willen er liever grotere. Dat is misschien ook omdat we in reclame en op tv maar één soort borsten zien: de strakke C-cup met een grote tepel van een muntstuk van één of twee euro. Maar als je kijkt naar gewone borsten op het strand of in de sauna, zien die er niet allemaal zo uit."

 We moeten afstappen van de focus hoe ons lichaam eruit ziet, naar een focus van wat we ermee doen.

"Borsten worden ook aanzien als iets erotisch. Op Instagram mag je geen tepels tonen, een moeder die borstvoeding geeft en een stukje van haar tepel toont, zal gecensureerd worden. Dat is jammer, want zo komen borsten bijna nooit op een normale manier in beeld. En zo begin je complexen te krijgen."

"Moederlichaam wordt gecensureerd"

"Vrouwen worden ook constant aangemoedigd om kinderen te krijgen, maar eens ze kinderen hebben moet het lijken alsof ze nooit kinderen hebben gehad. Je buik moet weer strak zijn, enzovoort. Het moederlichaam wordt zo eigenlijk gecensureerd, heel raar. De dad bod was in Hollywood een paar jaar geleden heel erg in. Mannen met een gezellig lichaam, een klein buikje en die duidelijk al eens graag een pintje drinken. Maar een mom bod, dat zie je niet in de boekjes."

Er bestaat wel een oplossing volgens Jozefien. "Nu worden de beelden die we van vrouwenlichamen zien gemaakt door de schoonheidsindustrie, Hollywood en reclamemakers. Vrouwen moeten zelf meer diverse beelden beginnen maken. Maar belangrijker is dat we moeten afstappen van de focus hoe ons lichaam eruit ziet, naar een focus van wat we ermee doen."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!