Jullie vragen beantwoord: Wie mag er nu in je bubbel van 5? Wat zijn we met een vaccin als je meerdere keren kan besmet worden?

maandag 27 juli 2020 - 17:59
Pexels
Er blijven nieuwe vragen opduiken in verband met het coronavirus. Onze experten, Dokter Devroey, Marc Van Ranst en Hetty Helsmoortel geven jou een antwoord.

Het coronavirus

Zijn sigarettenpeuken die op straat of in speeltuinen liggen gevaarlijk?

“Sigarettenpeuken zijn altijd gevaarlijk voor kinderen", vertelt Dokter Devroey. "Ook als er geen corona is. Gooi ze nooit op de openbare weg. Je wordt wel niet meteen besmet met corona. Steek ze niet in je mond of raak ze niet aan.”

“Het doorgeven van een sigaret van de ene persoon op de andere is wel gevaarlijk. Via je speeksel dat op de sigaret zit, kan je wel corona verspreiden. Het doorgeven van zo’n zaken, maar ook drinken van hetzelfde glas zou ik zeker niet doen.”

Stel je een niet-dringende operatie nog beter even uit of is dit wel veilig?

“Dat zullen de ziekenhuizen zelf uitmaken in hoeverre dit veilig is of niet. Normaal gezien is op dit ogenblik de situatie nog altijd veilig in de ziekenhuizen. Iedereen die in een ziekenhuis binnenkomt wordt getest op corona. Ik denk niet dat je moet ongerust zijn als je in een ziekenhuis komt. Je moet meer ongerust zijn in horecazaken.”

Blijf je als luchtwegenpatiënt beter binnen en dus helemaal in lockdown, of kan je zelf nog naar de winkel?

“De veiligheidsraad heeft net beslist dat je alleen naar de winkel moet gaan. Heb je iemand anders die voor jou naar de winkel wil? Dan heeft dat de voorkeur uiteraard. Ik zou je wel aanraden om te wandelen of te joggen buiten. Ga naar buiten op je eentje! Zoek de nabijheid van anderen niet op, maar kom zeker buiten", besluit Dokter Devroey

Het doorgeven van een sigaret van de ene persoon op de andere is gevaarlijk. Via je speeksel dat op de sigaret zit, kan je corona verspreiden. 

Dr. Devroey

De nieuwe maatregelen 

Wat is nu precies de bubbel van vijf?

"Je sociaal leven speelt zich af met je huishouden en die 5 extra dezelfde mensen", legt viroloog Marc Van Ranst uit. "Alle andere dingen die je wil doen, zoals naar je werk gaan, daarvoor houd je afstand van elkaar of dan draag je een mondmasker. Je kiest dus 5 dezelfde mensen voor heel de familie. Tot eind augustus zijn dat dus dezelfde mensen, en tegen dan zijn we die beu. (lacht)"

Beginnen de solden op 1 augustus?

"De solden zijn al eens een maand uitgesteld, dat gaan we niet nog eens doen. Heel veel mensen rekenen op die solden om hun inkopen te doen. En anders wordt het voor de middenstand onmogelijk om hun zomercollectie uit te verkopen. Daarom dat we iedereen opnieuw alleen naar de winkel laten gaan, om er voor te zorgen dat de solden zeker nog kunnen doorgaan."

Moet je thuisverpleging ook opnemen in de bubbel van 5 personen?

"Nee, dat zou al te erg zijn. Dat zijn noodzakelijke contacten, die je met een reden ziet. Wanneer jij naar de dokter gaat, zit je dokter ook niet voor 4 weken in je bubbel", eindigt Marc Van Ranst.

Je sociaal leven speelt zich af met je huishouden en die 5 extra dezelfde mensen. Tot eind augustus zijn dat dus dezelfde mensen, en tegen dan zijn we die beu. (lacht)

Marc Van Ranst

Het vaccin

Je hoort dat mensen die de ziekte al eens doormaakten niet immuun zijn en een tweede keer ziek kunnen worden. Wat zijn we dan met zo'n vaccin als antilichamen zo snel weer uit je lichaam kunnen verdwijnen?

“Wat we nu meten, zijn de antistoffen die tamelijk snel verdwijnen na een infectie. Dat is maar één onderdeel van ons afweersysteem. Dat wil niet zeggen dat ons immuunsysteem geen herinnering heeft aan die infectie en ons niet alsnog kan beschermen. Zelfs als we geïnfecteerd zijn, en ons lichaam vergeet dat, wil dat nog niet zeggen dat een vaccin niet goed gaat werken. Vergelijk het met een vaccin tegen baarmoederhalskanker of 'humaan papillomavirus'. Daar zien we ook dat vrouwen 2 maal besmet kunnen worden met het virus. Maar ook dat het vaccin wel werkt", legt Hetty Helsmoortel uit. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!