'Killer queen' is ook een parfum van Katy Perry en 10 andere weetjes over de rockgroep Queen

vrijdag 3 september 2021 - 09:00
Queen
Getty Images
30 jaar geleden overleed Freddie Mercury aan aids en hij zou dit jaar zijn 75ste verjaardag gevierd hebben. Allemaal redenen om een Radio 2-Queenweekend te organiseren.

Koffiemadam Betty

'We will rock you' werd opgenomen in een oude kerk in Noord-Londen. De oude planken die daar lagen, waren ideaal om ritmisch op te stampen. Daarvoor werd iedereen in de studio ingeschakeld. Zelfs de koffiemadam Betty stampte mee.

Nieuwe zadels voor 65 naakte vrouwen

'Bicycle Race' schreef Freddie Mercury toen hij de renners van de Ronde van Frankrijk onderaan zijn hotelkamer zag fietsen. Voor de videoclip vroegen de groepsleden van Queen aan 65 professionele modellen om in het Londense Wembley-stadion een wielerwedstrijd te rijden. Daarvoor werden ook evenveel fietsen gehuurd. De verhuurder van de fietsen eiste dat de groep ook daarna 65 nieuwe zadels betaalde.

 

Afval voor de Red Special van Brian May

Omdat gitarist Brian May bij een groepje speelde en geen elektrische gitaar kon betalen, bouwde hij in 1962 met zijn vader de Red Special. De bouw duurde 18 maanden. Om kosten te besparen, bestaat de gitaar voor een groot gedeelte uit afval. Ze gebruikten onder meer hout van een oude haard, kleppen van een motorfiets en een oude breinaald. Brian May speelt nog steeds op deze unieke gitaar. 

Postzegels van Freddy

Freddy Mercury was een postzegelverzamelaar. Zijn collectie werd gekocht in 1993 door de British Postal Service voor bijna 5.000 dollar. Het geld werd geschonken aan de Mercury Phoenix Trust, een liefdadigheidsinstelling voor aids die is opgericht om Freddie te gedenken. De verzameling is momenteel te zien in het Nationaal Postmuseum in Londen.

De oudste fanclub van een rockgroep

De Official International Queen Fan Club werd opgericht in 1973 na de release van het eerste album van Queen. Het is door Guinness World Records erkend als de oudste fanclub van een rockgroep.

Goed voor een hartmassage

Net als 'Stayin' alive' van The Bee Gees is het liedje 'Another one bites the dust' ideaal voor reanimaties van het hart. De 110 beats per minuut wordt ook aanbevolen voor het ritme van een hartmassage.

Bohemian rhapsody in het repetitiekot

Omdat het liedje 'Bohemian rhapsody' te ingewikkeld was om in het Engelse populaire televisieprogramma 'Top of The Pops' te zingen, werd er een videoclip gemaakt. Deze werd gedraaid in het repetitielokaal van Queen en kostte ongeveer 3.500 Britse pond. Na 3 uur was de klus geklaard.

Parodie en Zuid-Afrikaans volkslied

De videoclip van 'I want to break free' is een parodie op de beroemde Engelse soap 'Coronation street'. Niet iedereen vond het grappig dat rocksterren zich als vrouw verkleden. De clip werd niet gedraaid op MTV en volgens Brian May betekende dit het einde van hun succes in Amerika. In de jaren 80 werd het een volksliedje voor de politieke beweging ANC in Zuid-Afrika toen Nelson Mandela nog in de gevangenis zat.

4 sterrenbeelden in het logo

Freddie Mercury ontwierp hun Queen Crest-logo. In het logo zijn de sterrenbeelden verwerkt van de 4 groepsleden. 2 leeuwen staan naar John Deacon en Roger Taylor. Een krab verwijst naar de kreeft voor Brian May en twee feeën voor maagd voor Freddie Mercury. Freddie Mercury behaalde een diploma in grafische vormgeving in het Ealing Art College in Engeland. Freddie studeerde ook het vak 'kunst' aan de Isleworth Polytechnic in Londen, vooraleer hij bagage-afhandelaar was op de luchthaven van Heathrow.

Queen Crest-logo

Het parfum van Katy Perry

De zangeres Katy Perry heeft één van haar parfums genoemd naar het liedje 'Killer queen'. Toen ze tiener was, was ze zot van de liedjesteksten van Queen.

Lady Gaga

Toen Stefani Germanotta een artiestennaam nodig had, vond ze inspiratie in het liedje 'Radio Ga Ga'. Ze werd wereldberoemd als Lady Gaga.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!