Koen Wauters over het AstraZeneca-vaccin en de mogelijke bloedklonter: "De bijwerking is uiterst zeldzaam"

woensdag 7 april 2021 - 18:05
Canva
Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft bevestigd dat er mogelijks toch een link is gevonden tussen het AstraZeneca-vaccin én een zeldzame bloedklonter die voorkomt. Wetenschapsjournalist Koen Wauters heeft de persconferentie van het vaccin AstraZeneca gevolgd. Hij brengt David Van Ooteghem in ‘Spits’ op de hoogte.

“Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft opnieuw een evaluatie gedaan van de risico’s. Daar is uitgekomen dat er inderdaad op de bijsluiter moet komen dat er een heel klein, laag risico is op een zeldzame vorm van tromboses, die dodelijk kan zijn.”

Bijwerkingen zit in categorieën: minder dan 1/100, minder dan 1/1000, minder dan 1/100 000, … In dit geval zijn er 220 gevallen gerapporteerd van die zeldzame trombose op 34 miljoen vaccins. Deze bijwerking zit dus in de uiterst zeldzame categorie.”

De zeldzame trombose

"De bloedklonter die wordt gezien als een mogelijk gevolg van het AstraZeneca-vaccin is een bloedklonter die in combinatie optreedt met lage bloedplaatjes", vertelt Koen Wauters. "Dat zie je eigenlijk bijna nooit: meestal is een bloedklonter het gevolg van te veel bloedplaatjes die gaan samenproppen. In dit geval heeft het waarschijnlijk te maken met je immuunreactie. Maar als je het vergelijkt met de anticonceptiepil, is het risico op tromboses veel groter dan nu bij AstraZeneca. De pil veroorzaakt ook tromboses, maar dan van een ander type.”

Als je het risico vergelijkt met dat van de anticonceptiepil, is het risico bij de pil op tromboses veel groter dan nu bij AstraZeneca.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters

AstraZeneca wordt het meest toegediend aan het zorgpersoneel

“Tot hiertoe bestond de indruk dat die zeldzame vorm van tromboses enkel voorkwam bij jongeren en bij vrouwen, maar uit de data die nu beschikbaar zijn, blijkt dat niet zo te zijn.” Sommige landen willen wel nog steeds dit vaccin niet toedienen bij jongeren: “Omdat die indruk dus bestond. Maar als je nu kijkt naar die 220 gevallen, doen die zich iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook iets meer bij mensen onder de 60 jaar. Maar AstraZeneca wordt ook heel veel toegediend aan die mensen."

"AstraZeneca is typisch het vaccin dat binnen de Europese Unie wordt toegediend aan het zorgpersoneel en dat zijn allemaal jonge vrouwen. Als je dat eruit filtert, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau: “Er is geen aanwijzing dat die zeldzame bloedkonter meer voorkomt bij jongeren of bij vrouwen.”

België dient het AstraZeneca-vaccin een maand lang toe aan mensen ouder dan 55.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!