Koen Wauters over het Johnson & Johnson vaccin: “Eén prikje en je bent beschermd"

vrijdag 29 januari 2021 - 17:30
Het vierde vaccin is er. Na Pfizer, Moderna en AstraZeneca komt nu ook Johnson & Johnson met een vaccin. Wetenschapsjournalist Koen Wauters gaf na de persconferentie van het farmaceutisch bedrijf toelichting bij ‘Spits met David’.

Het vaccin van Johnson & Johnson is het eerste en enige Belgische vaccin op de markt. “Het werd ontwikkeld door Janssen Pharmaceutica, gevestigd in Beerse. In die zin is het dus Belgisch. Er zijn nog een paar vaccins in ontwikkeling, maar die zitten in een veel vroeger stadium. Dit vaccin van Johnson & Johnson heeft de laatste fase van de studie afgerond. Dat houdt in dat we nu kunnen besluiten hoe effectief dit vaccin werkt."

Het vaccin van Janssen Pharmaceutica heeft andere voordelen. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper.

Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Minder goed dan Moderna en Pfizer?  

Het vaccin van Johnson & Johnson is voor 66 procent effectief. Dit verschilt met de vaccins van Moderna en Pfizer die voor 95 procent beschermen. Maar toch blijkt dit geen slecht resultaat te zijn. “We zouden daar erg blij mee geweest zijn, wanneer de twee eerdere vaccins van Pfizer en Moderna ons niet voor waren. Zij bieden 90 tot 95 procent bescherming. Maar het vaccin van Janssen Pharmaceutica heeft wel andere voordelen. Het kan gewoon in de koelkast bewaard worden, het is een stukje goedkoper en er is maar één dosis van nodig. Met één prikje ben je dus beschermd.” 

Op 100 mensen die het Johnson & Johnson vaccin gekregen hebben, zijn er 33 personen die lichte symptomen vertonen.

Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Meer symptomen? 

Het vaccin beschermt wél 100 procent tegen ziekenhuisopnames en overlijdens. “En daar is het uiteindelijk om te doen.” Het verschil tussen de bescherming van 66 procent effectiviteit en de 100 procent bij ziekenhuisopnames valt te verklaren. “De 66 procent wordt berekend op mensen zonder symptomen. Op 100 mensen die het Johnson & Johnson vaccin hebben gekregen, zijn er dus 33 personen die lichte symptomen krijgen. We hebben het dan over een hoestje, koorts of geur- en smaakverlies. Het vaccin bij Moderna en Pfizer is 95 procent effectief. Van de 100 mensen zijn er dus 95 die geen symptomen krijgen. De kans dat we symptomen krijgen, is dus groter bij het Johnson & Johnson vaccin dan bij de anderen."

Het vaccin is bij ons aangekocht met de bedoeling de grote groep mensen te vaccineren.

Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Wanneer is het aan ons? 

In België zijn er van het Johnson & Johnson vaccin 5 miljoen besteld. “We gaan dit absoluut nodig hebben. De vaccins van Johnson & Johnson en AstraZeneca zijn bij ons aangekocht met de bedoeling om de grote groep mensen te vaccineren. Aangezien je ze makkelijk kan toedienen. Het is allereerst bestemd voor de 65-plussers. Uiteindelijk zal iedereen die niet tot een risicogroep behoort, worden ingeënt.” 

Vaccin kopiëren? 

Over het vrijgeven van een vaccinformule om een variant te kunnen maken, had Koen het volgende te vertellen. “Dat is op zich een goed idee en dat zal ook wel komen. Maar het is niet zo simpel. Die formules van het vaccin zijn echt genetische 'high-tech'. De vaccins van Pfizer en Moderna worden bijvoorbeeld op -70 graden gemaakt. Het is dus niet zomaar in een potje roeren en klaar.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!