'Koopminimaliste' Caro Lemeire: "Mijn kinderen zijn nog nooit naar een speelgoedwinkel geweest"

donderdag 28 november 2019 - 16:32
Getty Images
Het is weer Black Friday, het 'feest' van de aankopen. Niet iedereen doet daar aan mee, de zogenaamde 'minimalists' proberen zo weinig mogelijk te kopen. Het liefst helemaal niets!

Een héél  jaar niets kopen

"Ik heb ooit een jaar lang overleefd zonder iets te kopen", vertelt Caro Lemeire aan David in Spits. "Alleen als het écht niet anders kon. En dan pas nadat ik voor mezelf alle mogelijkheden had bekeken hoe ik het anders kon doen. Ik had gewoon alles om een jaar verder te kunnen. Als er dan toch iets opdook dat ik nodig had, was er meestal wel een oplossing op een andere manier dan kopen."

Altijd wel een andere oplossing

"Voor een minimalist is elk ding dat je nodig hebt de start van een onderzoeksproces", vertelt Caro. "Of je het wel nodig hebt, hoe je het gaat oplossen enz..  Na een tijdje begin je anders om te gaan met wat je nodig hebt. Ik maak nu een lijstje en vaak komt er al een oplossing uit de bus voor ik het ga kopen. Een boek dat ik wil lezen, staat bij iemand in de kast waar ik op bezoek ben, bijvoorbeeld. Als je het allemaal even laat rusten, kom je wat je nodig hebt vaak vanzelf tegen!"

Onverwachte ontmoetingen

"Voor mij was het een leuke omschakeling", zegt Caro. "Ik leerde nieuwe mensen kennen als ik iets bij iemand leende, bijvoorbeeld. Er zijn altijd wel nieuwe wegen of er hangen verhalen aan voorwerpen die je op die andere manier verkrijgt."

Mijn kinderen delen graag

"Ik heb kinderen en ze gaan met veel plezier mee naar de kringwinkel. Ze hebben niks tekort. Ze zijn nooit naar een speelgoedwinkel geweest, toch niet met mij. Zij zelf vinden het ook leuk om iets door te geven aan de kringwinkel. Ze geven dan iets aan andere kinderen die het op dat moment beter kunnen gebruiken", besluit Caro.

 

Caro Lemeire

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!