Kotcoach VUB Jelle Tierens: "We weten dat heel wat studenten eenzaam zijn en niet goed weten wat ze moeten doen met hun kotleven"

maandag 18 mei 2020 - 18:41
Getty Images
Als je nu een kotstudent bent dan zijn het ook vreemde tijden. Voor sommigen betekent deze lockdown eenzaamheid. Maar daarvoor heeft de VUB een oplossing gevonden: De kotcoach! Jelle Tierens vertelt bij ‘Spits met David’ wat dat juist is.

Het is nog een beetje zoeken, want er zijn er nog niet veel. Aan de VUB hebben we nu de eerste Kotcoach, maar ook in de rest van het land zijn er nog niet veel. Het is een vreemde periode om in te starten. Ik moet mijn job omgekeerd uitvoeren.”

Het takenpakket van een kotcoach

"We weten dat heel wat studenten eenzaam zijn en niet goed weten wat ze moeten doen met hun kotleven buiten studeren, de was doen en eten. Het zou mijn taak zijn om te weten te komen bij welke studenten dat niet goed lukt en op welke manier ik daarbij kan helpen en ondersteunen.”

“De bedoeling is dat ik de studenten mobiliseer om buiten te komen, door zelf langs te gaan op de koten zodra dat weer mag. Maar ook door te werken met studenten die wél hun weg gevonden hebben en mondig genoeg zijn om anderen te vertegenwoordigen en boodschappen aan mij doorgeven: Daar zit misschien iemand die hulp kan gebruiken?”

We hebben studenten die al 8 weken eenzaam in hun kot zitten en dreigen depressief te worden.

De kotstudent

“Kotstudenten moesten kiezen voor hun kot of terug naar huis gaan. Dat zal nog even zo blijven. Voor sommige studenten was het helemaal geen keuze, zoals internationale studenten die hun opleiding nog willen afmaken. Of omdat er geen andere huisvestiging is buiten hun kot. We hebben dus studenten die al 8 weken eenzaam in hun kot zitten en dreigen depressief te worden.

“Eén van de mogelijkheden is natuurlijk een depressie oplopen. Ik ga ervan uit dat het nog niet met alle studenten zo erg is, maar het is wel de bedoeling om dat te voorkomen.”

“Je hoort wel eens dat studenten zich niet aan de regels houden. We hebben wel de indruk dat de meesten zich aan de regels houden, maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Wie is niet jong geweest?”, besluit Jelle Tierens.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!