Langeafstandsrelaties blijven moeilijk door corona: "Voorwaarden die nu gelden zijn te strikt"

donderdag 17 september 2020 - 18:00
Photo by Dylan Ferreira on Unsplash
Heel wat Belgen met een langeafstandsrelatie hebben door corona hun buitenlandse partner al meer dan een half jaar niet gezien. De Nationale Veiligheidsraad besliste eind augustus dat internationale geliefden elkaar terug kunnen zien vanaf 1 september. Maar volgens Dieter Blomme van 'Love is not tourism' (Liefde is geen toerisme), een organisatie voor geliefden en familie op afstand, schiet die oplossing tekort.

"Er zijn voorwaarden opgelegd zodat mensen met een lange afstandsrelatie elkaar kunnen zien, maar die zijn heel strikt", vertelt Dieter Blomme in 'Spits met David'. "Je moet elkaar minstens twee jaar kennen en in die laatste twee jaar moet je elkaar minstens 45 dagen gezien hebben en dat tijdens minstens drie verschillende momenten. Dat is niet eenvoudig voor mensen die elkaar twee maanden voor de coronacrisis leerden kennen. Het zijn dezelfde voorwaarden die nodig zijn om een visum te bekomen om te mogen samen wonen of trouwen. Dit is absurd voor mensen die elkaar gedurende een korte periode willen zien en elkaar eens goed willen vastpakken."

"In Denemarken, waar een strenge migratiepolitiek gehanteerd wordt, hebben ze een heel goede balans gevonden. Daar zeggen ze dat je voor minstens drie maanden een relatie moet hebben. Die moet je aantonen door een verklaring op eer te maken die je dan afgeeft bij de douanecontrole. Je moet ook aantonen dat je partner binnen afzienbare tijd terugkeert. Dat is een menselijke oplossing die geen inbreuk is op de privacy."

"Aantasting van de mentale gezondheid"

Blomme stapt naar de Raad van State. "We hebben een advocatenkantoor onder de arm genomen. Zo'n procedure pak je niet lichtzinnig aan. We hopen dat het Deens model bekeken wordt, dat er geen strenge restricties mogen zijn om onze partner even te kunnen zien. We gaan de Raad van State vertellen dat dit een vorm van leed is en dat dit de mentale gezondheid van mensen aantast. Kleine zaken zoals naast elkaar kunnen slapen en wakker worden of een kleine knuffel geven, zijn van groot belang. Dat mis ik enorm", besluit Dieter Blomme.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!