'Last Christmas' heeft eigenlijk niets te maken met Kerstmis en 8 andere weetjes over het iconische pop-duo Wham!

vrijdag 26 februari 2021 - 07:00
Wham!
GettyImages
In 1986 besloten George Michael en Andrew Ridgeley elk hun eigen weg te gaan. 35 jaar later eren we hen opnieuw met een geweldig Wham!-weekend op Radio 2.

Klasgenoten 

George en Andrew leerden elkaar kennen op school toen ze 12 jaar waren. Vier jaar later vormden ze samen hun eerste band 'The Executive'. Toen die groep uit elkaar ging, ontstond in 1981 Wham! Ze tekenden meteen hun eerste platencontract bij Innervisions, het label van nog een andere klasgenoot Mark Dean. 

De naam 'Wham!'

George Michael en Andrew Ridgeley wilden voor hun groep een naam die perfect paste met wie ze waren. Het moest hun jonge, enthousiaste en energieke imago uitstralen en dat resulteerde in Wham!. Wham! beschrijft perfect de luide indruk die ze wilden maken op de muziekindustrie. Hun grafisch ontwerper besloot om er nog een uitroepteken aan toe te voegen. Zo kwam Wham! tot stand. 

Wham Rap!

In 1982 kwam Wham! met zijn eerste single 'Wham Rap!'. Op dat moment waren ze nog maar 19 jaar. 'Wham Rap!' is niet meteen een typische rap zoals we die vandaag kennen. 'Wham Rap!' gaat over zich amuseren terwijl je jong en werkloos bent. De componist Andrew Ridgeley zat toen zonder werk. De single was geen hit in Amerika, maar zorgde wel voor hun eerste succes in Groot-Brittannië. Het jeugdig optimisme van Wham! heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. 

Last Christmas

In 1984 kwam Wham! met de populaire kersthit 'Last Christmas'. Het zal je misschien verbazen maar 'Last Christmas' gaat eigenlijk helemaal niet over Kerstmis, maar wel over een mislukte relatie. 'Last Christmas' zijn de enige twee woorden in het liedje die verwijzen naar de kerstperiode. Het nummer was ook oorspronkelijk 'Last Easter' getiteld, maar de platenfirma besloot dit te vervangen door 'Last Christmas' omdat ze er eerder een kerstnummer in zagen. Het liedje werd ook uitgebracht voor het goede doel. Wham! zamelde hiermee geld in om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. 

Wake Me Up Before You Go-Go 

Andrew Ridgeley bleef nog lang bij zijn ouders wonen, zelfs nadat Wham! zo succesvol werd. Op een gegeven moment liet hij een briefje achter voor zijn mama waarop stond: "Wake me up up." Toen hij besefte dat hij het laatste woord per ongeluk twee keer had geschreven, maakte hij het briefje af met: "Before you go go". George Michael, de andere helft van Wham!, vond dit meteen leuk klinken en kwam met de titel 'Wake Me Up Before You Go-Go'. Een 'go-go' verwijst ook naar een dansclub en laat dansen nu net zijn waar het nummer over gaat.

Careless Whisper

Veel mensen denken dat 'Careless Whisper' over het datingleven van George Michael gaat, maar niets is minder waar. 'Careless Whisper' is één van de enige nummers waar Andrew Ridgeley ook aan meegeschreven heeft. George Michael kreeg, naar eigen zeggen, heel veel lof voor de sax solo die hij schreef aan het begin van dit nummer. 

Everything She Wants

Volgens George Michael is 'Everything She Wants' zijn favoriete nummer van Wham!. 'Everything She Wants' is ook al een beetje een voorbode voor de latere solocarrière van Michael. Wham! staat bekend om zijn luchtige popsongs, maar dit nummer heeft een veel serieuzer thema. Het gaat over een pasgetrouwde man die helemaal niet gelukkig is in zijn huwelijk. Zijn vrouw wordt zwanger en de man krijgt meer en meer het gevoel dat hij vastzit in het huwelijk en niet meer terug kan. Het is zeker geen tekst die we gewoon zijn van Wham!, maar de nieuwe inslag heeft wel gewerkt. 

Elton John

De man achter de piano op de maxiversie van 'The Edge of Heaven' was niemand minder dan Elton John. Ook op het afscheidsconcert van Wham! in 1986 in het Wembley Stadium speelde Elton John piano voor 73.000 fans. Niet lang na 'The Edge of Heaven' ging het duo Wham! uit elkaar. Dit was ook hun laatste nummer 1-hit. 

Professionele slavernij 

In 1992 klaagde George Michael zijn platenfirma, Sony, aan. Hij noemde het contract 'professionele slavernij'. Hij deed nog een poging om zijn rechten terug te krijgen, maar verloor de zaak en moest de gerechtskosten betalen voor beide partijen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!