de madammen
Lekkere tomaten kweken is één. Maar wat doe je er dan mee?
di 25 sep. - 8:13
Alle antwoorden vind je in De Tuin op Tafel, waarin gepassioneerd moestuinier Angelo Dorny je meeneemt in zijn moestuin: eerst kweken, dan koken op het ritme van de seizoenen. Alle tips en weetjes, tuintechnieken en recepten vind je handig gebundeld per seizoen. Een praktisch boek met prachtige foto's die je zin geven om meteen aan de slag te gaan.
- Op de handige seizoen-kalender zie je in één oogopslag wat je te doen staat.
- Met ecologische tips om schadelijke insecten en slakken te weren en te bestrijden.
- Dankzij 40 heerlijke recepten zet je al je zelfgekweekt lekkers op tafel.
Een tip van Angelo: zo fermenteer je groenten
Ingrediënten
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- 1 broccoli, in roosjes gesneden
- 10 wortelen, schillen en in lange stukjes snijden
- 6 teentjes knoflook, geplet
- 2 el venkelzaden
- 1 el zeezout per kilo groenten
- 3 el starter: melkwei (bv. Molkosan van A. Vogel)
- weckfles/voorraadpot
1. Was de groenten en snijd ze in handelbare stukken.
Wrijf de groenten in met zeezout zodat het fermentatieproces gestart kan worden.
2. Doe alles in de weckfles, druk alles goed aan en vul met water tot alles onderstaat.
Vermijd droge groenten, die gaan uitdrogen en zelfs schimmelen.
3. Voeg een zogenaamde starter toe. Melkwei is prima, dat helpt je het hele proces te versnellen.
Sluit de fles goed af en leg eventueel een zwaarder gewicht op het deksel, dan komt de pot meer onder druk te staan.
4. Laat drie tot vier weken op kamertemperatuur staan... wees geduldig.
Je kunt de groenten in theorie al na een week eten, maar de ervaring leert dat ze lekkerder worden als je wat langer wacht. Je wacht dus minimaal een week, maar je kunt ze op deze manier maandenlang bewaren.