Leve de airco bij zomerse hitte, maar hoe (on)gezond is dat voor ons lichaam?

woensdag 24 juni 2020 - 13:01
We krijgen alweer een paar gloeiende dagen voorgeschoteld en dus gaan we met z'n allen massaal op zoek naar verkoeling. Op de werkvloer, in de auto en ook steeds vaker draait de airconditioning overuren. Maar is dat wel gezond?

Via airconditioning wordt de luchtkwaliteit en de temperatuur in binnenruimtes gereguleerd. De bedoeling is om de temperatuur en luchtvochtigheid constant te houden, ongeacht de weersomstandigheden. Elk airconditioningssysteem heeft ook een filter die de lucht zuivert. Die filter moet regelmatig gereinigd worden, en daar knelt het schoentje vaak.

"Airconditioning is in principe helemaal niet ongezond. Bij heel warm weer is het voor bijvoorbeeld ouderen en zieken zelfs nuttig en aangewezen om de nadelen van de hitte te beperken", zegt Benoit Nemery, toxicoloog en longspecialist (KU Leuven). "Maar we zien dat sommige mensen ongemakken ervaren wanneer de lucht te sterk wordt afgekoeld, of als de filters van de aircotoestellen vuil zijn. Dan worden stof en bacteriën lustig in het rond geblazen, met irritatie van de luchtwegen of ademhalingsproblemen tot gevolg. Ook astmapatiënten of mensen met een allergie ondervinden daar last van."

"Ofwel nadelen van hitte dragen, ofwel die van airco"

Dokter Peter Hellings, als neus-keel-oorarts verbonden aan Gasthuisberg in Leuven, ziet in zijn praktijk heel wat mensen met fysieke klachten uitgelokt door airco. "Vooral de grote temperatuursverschillen lokken luchtwegenproblemen uit. Van een koel bureau en een gekoelde wagen zo de tropische buitenlucht instappen: dat is niet gezond. Wie al last heeft van hoge of lage luchtwegontstekingen, krijgt bijkomende klachten als je lang in een aircokoele omgeving vertoeft."

Welke nadelige effecten heeft airconditioning op ons lichaam? "De vaakst voorkomende klachten zijn neusverstopping, hoofdpijn, keelpijn of stemproblemen. Let wel: airco versterkt bestaande klachten. Maar als je weet dat ongeveer één op de drie Belgen worstelt met een allergie, dan is er een grote potentiële doelgroep voor verwante aircoklachten. Vooral hooikoortspatiënten, of mensen met chronische sinusitis of allergie aan pollen of huisstofmijt kijken maar beter uit."

Een gouden oplossing is er niet echt. "Het is kiezen tussen de pest en de cholera: ofwel zorg je met airco voor een streepje verkoeling, en neem je eventuele ongemakken erbij, ofwel is het zweten door de zomerse hitte", aldus nog dokter Hellings.

Beperk het temperatuurverschil

Beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een verschil van meer dan 7 graden is echt niet aangewezen. Het zijn vooral die temperatuurschommelingen die klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Zet je airco dus niet té koud, ook al is het tropisch warm buiten. 

En vergeet niet om de filter van je airco regelmatig te (laten) reinigen. Eén onderhoud per jaar is geen overbodige luxe. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!