Lia van Bekhoven over de groenten in haar tuin in Londen: "Die ga ik ruilen tegen wc-papier of sterke drank"

zaterdag 9 januari 2021 - 10:21
Londen
In het Verenigd Koninkrijk is er sinds kort een strenge lockdown, met extra harde maatregelen door een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Ruben Van Gucht en Kim Debrie belden hierover in 'Wat een week' met Lia van Bekhoven. Zij is correspondente voor VRT NWS en woont in Londen. "We mogen maar 1 keer per dag buiten komen", vertelt ze.

"Mensen mijden het ziekenhuis want ze weten dat die vol ligen. Al dagenlang zien ze rijen met ziekenauto's die voor het ziekenhuis staan wachten. Ze kunnen patiënten niet uitladen omdat ze nergens heen kunnen. De gangen zitten vol, met brancards, met mensen. Op alle afdelingen, vooral op intensive care, zijn er meer patiënten dan er bedden zijn. Als je de verslagen hoort van artsen en verplegers kan je wel huilen. Die mensen zijn behalve overwerkt ook op de top van hun zenuwen."

"Adviseurs zeggen dat je moet doen alsof je het virus hebt, dat wil zeggen: blijf thuis", zegt Lia. "Je mag enkel buiten voor essentiële boodschappen. Alle winkels zijn dicht, behalve essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken, die zijn open. Cafés en restaurants zijn enkel open voor afhaalmaaltijden."

"Ik heb met een van m'n zoons een bubbel. Hij mag bij mij komen, en ik bij hem. Dat is het." Een keer per dag mogen de Londenaren naar buiten om te sporten, vertelt Lia nog. "Ik ga ook iedere ochtend lopen, meestal is dat met een groep mensen, maar nu doe ik dat met 1 iemand telkens."

Die beesten zijn een plaag. Die dienen echt helemaal nergens voor, behalve op de BBQ!

Lia van Bekhoven

Voedselvoorraad

Lia doet haar boodschappen vooral online. Door de Brexit vrezen sommigen dat de winkelvoorraden in het gedrang zullen komen, maar daar heeft Lia een oplossing voor.
"Ik hoef maar naar m'n tuin te kijken en ik heb genoeg voorraad. Ik had zo'n engels gazon, weet je wel, denk aan Wimbledon. Maar mijn zonen hebben dat helemaal omgespit, toen Covid begon en toen we nog een mogelijke 'No deal' van Brexit boven het hoofd hadden hangen. En ze hebben daar allemaal groenten in gezaaid, waar ik helemaal niets om geef, zoals boerenkool. Maar mijn plan is nu om dat te gaan ruilen met de buren, tegen wc-papier of sterke drank. Och, laat het wc-papier maar zitten", lacht ze. "Geef mij maar de sterke drank. Ik kom er wel."

"Weet je wat ik ook in m'n tuin heb? Eekhoorns. Ik weet, jullie vinden dat prachtig, maar hier worden ze gezien als ratten met pluimstaarten. Die beesten zijn een plaag. Die dienen echt helemaal nergens voor, behalve op de BBQ! Met wat olijfolie, zout, wat druppeltjes citroen. Prima! Ik overleef het wel!", zegt Lia vastberaden met de glimlach.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!