Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Rotonde

Lieven Van Gils in De Rotonde: "Elke negatieve kritiek komt binnen, dat is echt nooit prettig"

zo 27 sep. - 8:00

Lieven Van Gils noemt zichzelf een zondagskind. "Ik heb altijd kunnen doen wat ik graag deed. Ik ben van het ene in het andere gerold, en telkens werd ik gevraagd." Hij heeft even les gegeven, maar al snel trok hij naar de VRT. Eerst ging hij aan de slag bij de Wereldomroep, later bij Studio Brussel en toen maakte hij de overstap naar de televisie. Eerst bij de sportredactie en toen als presentator van talkshows. "Radio en televisie, het is een wereld van verschil", vertelt hij in De Rotonde aan Christel Van Dyck.

"Van de anonieme radiostudio naar de spotlights van de televisie. Het betekent dat je 'gezien' wordt. Dan rij je met je karretje door de supermarkt en zie je mensen in je karretje gapen. Dat was nieuw voor mij en ik vind het nog altijd één van de minder prettige kanten van televisie. Ik had op voorhand niet beseft dat televisie mijn leven zo zou veranderen. Het klinkt misschien raar of verwaand of ongeloofwaardig, maar ik sta niet graag op een podium, in de spotlights. Ik heb collega's die, als ze een podium zien, niets liever doen dan erop springen, de microfoon nemen en mensen entertainen. Ik doe het liever niet, al heb ik het natuurlijk wel geleerd en gaat het mij wel af, maar zo spontaan op het podium springen, dat is een beker die ik liever aan mij voorbij laat gaan."

Kunnen en mogen kiezen, is een geweldige luxe. Al is er ook zoiets als keuzestress.

Wie op televisie komt, loopt sowieso de kans om vroeg of laat in het oog van de storm terecht te komen. Dat is Lieven overkomen in het laatste seizoen van 'Van Gils & Gasten'. "Ja, je moet daarmee leren omgaan. Het is eigen aan het medium televisie en dat moet je er maar bijnemen. Je staat in de spotlights en plots zijn er mensen die je minder appreciëren dan andere. Ik heb jaren geleden ook nog een talkshow gepresenteerd op Canvas, 'Reyers Laat', en ben toen door collega's uit de televisiewereld verkozen tot beste presentator. Vergelijk het met Profvoetballer van het jaar worden. Die trofee wordt ook uitgereikt door collega voetballers. Het verschil is dat je bij Canvas nog wat in de schaduw staat, een beetje een underdog bent en dus op meer sympathie kan rekenen."

Commentaren, kritiekjes en prikjes

"'Van Gils en gasten' was een programma op Eén, in prime time en waarin je dus voor iedereen probeert goed te doen. Zo'n programma maken is veel moeilijker. Op een bepaald moment doe je niet meer voor iedereen goed en dan komt er een commentaartje daar, een kritiekje ginder en deelt er iemand een prik uit. Het wordt als het ware 'bon ton' om prikken uit te delen. En dat is natuurlijk niet aangenaam."

Hoe je daarmee omgaat? "Ik kom uit de sportwereld, ook daar moet je kunnen incasseren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Elke negatieve kritiek of opmerking, komt aan. Die komt binnen. Dat is echt nooit prettig."

In mei 2019 was het gedaan met 'Van Gils & Gasten'. "Een echte opluchting was het niet want ik had het gevoel dat het laatste seizoen het beste was. Je leert toch nog altijd bij, ook al doe je het al lang. Maar goed, het zijn een beetje de regels van het vak. Na 3, 4 jaar is een talkshow toe aan een make-over. Er is toen beslist om een nieuwe talkshow te maken en ik ben zelfs gevraagd om mee te werken. Eerst heb ik 'ja' gezegd, maar uiteindelijk, na lang nadenken, heb ik voor mezelf beslist 'Van Gils, tijd om te stoppen. Tien jaar Studio Brussel, tien jaar sport, tien jaar talkshows, het is tijd voor iets anders. Dat moet je op een bepaald moment beseffen en beslissen. En toen ik de beslissing genomen had, dan is er wel iets van mij afgevallen."

Terug naar de anonimiteit

"Er was toen geen plan b, wel een onzekere toekomst. Je komt als het ware op een kruispunt. Maar de onzekerheid van op zo'n kruispunt te staan, is op een bepaalde manier ook prettig. Een kruispunt betekent mogelijkheden, opties, kansen. Kunnen en mogen kiezen, dat is een geweldige luxe. Maar er is ook zoiets als keuzestress. Maak ik wel de goeie keuzes? En willen ze mij laten doen wat ik graag doe? Je krijgt dan af en toe een aanbod, dat je weigert, maar natuurlijk, hoe vaak kan je 'nee' zeggen?"

Intussen heeft Lieven meegewerkt aan 2 televisiedocumentaires en heeft hij een boekenprogramma gepresenteerd op Radio 1. Terug naar de anonimiteit? "Ja, en dat vind ik zalig. Ik wel wel nog iets doen voor televisie, omdat de dimensie 'beeld' zoveel mogelijkheden schept, maar ik hoef niet meer met mijn kop op tv te komen. Helemaal niet."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet