Mag een winkel jou de toegang tot het toilet weigeren?

vrijdag 18 juni 2021 - 09:05
De dochter van Katy mag niet naar het toilet in een kledingzaak. "Een schande", vindt ze want plassen is een basisrecht. Maar mogen winkels je zomaar de toegang tot het toilet weigeren? Inspecteur Sven Pichal legt het uit aan David Van Ooteghem.

Niets vervelender dan wanneer je in een winkel staat en plots naar het toilet moet. Niet elke winkel geeft je zomaar toegang en dat kan voor heel wat onbegrip zorgen bij klanten. Maar een winkel is niet verplicht om die toegang te verlenen en heeft daar ook goede redenen voor

Waar staat het toilet?

Alles heeft te maken met de locatie van het toilet. Bevindt die zich in de privé van de handelszaak, dan mag de handelaar de toegang weigeren. Stel, een slager woont boven zijn zaak en het enige toilet staat in zijn badkamer. Dan is het logisch dat een klant daar niet zomaar zijn of haar behoefte mag doen.

In een grotere winkel is dat toch anders zou je kunnen denken. Maar ook daar mag de handelaar zelf kiezen of het toilet al dan niet toegankelijk is. Een weigering heeft vaak te maken met de veiligheid. Achterin een winkel liggen vaak waardevolle spullen van werknemers of stockartikelen. Bij een toiletbezoek moet steeds een medewerker meegaan ter controle. Dat is niet altijd mogelijk. 

Staat het toilet op een plaats waar de klant zomaar kan komen, dan mag die er ook van uitgaan dat de winkel zijn toestemming geeft. Al mag de winkel daar wel zijn eigen voorwaarden aan koppelen. Denk maar aan een bezoek tegen betaling of enkel toegang voor klanten, geen passanten.

We promoten de nodige goodwill bij onze handelaars om iedereen toegang te geven tot het toilet.

Handelsorganisatie Unizo

Plaspas

Mensen met een plaspas mogen over het algemeen wel overal gebruik maken van het toilet. Mensen met een stoma of een chronische darmziekte en MS-patiënten kunnen zo'n pas aanvragen. 

Handelaars mogen mensen met een plaspas niet weigeren. Toch als het gaat om toiletten die deel uit maken van de onderneming, maar buiten de winkelruimte liggen. De handelaar mag wel weigeren wanneer het toilet zich in het appartement boven de zaak bevindt.

Installeer een plas-app

Het is misschien niet de eerste applicatie die in je opkomt om te downloaden. Maar er bestaan heel wat apps die aangeven waar je naar toilet kan op basis van je locatie. Denk maar aan de apps 'Hoge Nood', 'Flush' of 'WCassap'. Je kan ook zelf toiletten toevoegen en een hygiënescore toevoegen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!