Manege verbiedt ruiters boven 95 kilogram: "Paardenrug kan dat niet aan"

donderdag 2 september 2021 - 17:10
Paard
Canva
Een Nederlandse manege heeft een nieuwe regel: wie meer dan 95 kilogram weegt, mag niet meer op het paard zitten. Karin Bloem, eigenares van de manege, legt uit waarom ze die beslissing maken.

Gezondheid van het paard

Een kilo meer of minder is niets mis mee, maar wel voor de gezondheid van het paard. Dat vindt Manege de Bongerd in Nederland. Vanaf nu moeten de ruiters daar op de weegschaal. Eigenares Karin Bloem: "Het paard komt voor ons op de eerste plaats."

"Een paardenrug kan niet zoveel verdragen. Als een ruiter met zijn uitrusting meer dan 95 kilogram weegt, is dat niet goed voor het paard," zegt Karin. "Ik zie het soms als een ruiter op een paard kruipt. Dan verliest het paard zijn balans een beetje."

Maar wie bepaalt hoeveel kilogram, te zwaar is? "Het is een algemene richtlijn. Die is er al langer, maar wij kiezen er nu voor om die effectief te volgen." 

Coronakilo's

"We merken dat sommige ruiters door corona wat kilo's zijn bijgekomen. Eerst dus de coronakilo's eraf, en dan kunnen ze weer paardrijden." Gelukkig zijn de ruiters niet ontmoedigd. "We proberen de ruiters te stimuleren. Ze gaan naar de sportschool, of doen andere activiteiten. We hopen hen snel weer opnieuw te zien, want we willen hen hun hobby natuurlijk niet ontzeggen."

"Gelukkig zijn de mensen die paardrijden ook paardenliefhebbers. Ze hebben er meestal begrip voor dat het belastend kan zijn!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!