Marc Vanhie over The Bet: "Er stonden vaak giechelende meisjes aan ons repetitielokaal"

vrijdag 16 april 2021 - 07:00
Mark Vanhie
Radio 2
De 'Week van de jaren 80' in 'Radio 2 Bene Bene' sluiten we af in stijl met Marc Vanhie van The Bet. In de jaren 80 waren ze het idool van vele jonge meisjes. Ook vandaag klinkt hun klassieker ons nog bekend in de oren. In 'Radio 2 Bene Bene' brengt The Bet 'Don't talk to the liar'.

The Bet

De groepsnaam van The Bet klinkt eigenlijk heel Amerikaans, maar de naam komt gewoon uit een woordenboek. Marc Vanhie: "Ik begon bij de A naar een naam te zoeken, maar ABBA was al bezet. The Beatles was met een B, dus dat moest wel een goede letter zijn. Toen kwam ik bij The Bet en de andere leden vonden dat goed. De muziek klinkt heel Amerikaans en dat hoor ik graag zeggen. Ik heb altijd meer naar de Amerikaanse groepen geneigd en die invloeden zitten ook wat in m'n eigen muziek. The Bet heeft niet lang bestaan, maar ik ben altijd wel muzikant gebleven. Na The Bet ben ik vooral beginnen schrijven voor andere mensen en dat doe ik heel graag.  Als je iemand leert kennen, kan je ook echt een song schrijven op maat."

Brave mannen, of toch niet? 

Als we foto's bekijken van The Bet in de jaren 80, dan zien we vier brave mannen. Marc Vanhie: "Dat is maar schijn denk ik (Lacht). We haalden wel eens streken uit, maar het leuke aan die tijd is dat het nooit vastgelegd werd op camera. Nu kan je niets meer doen of iedereen heeft het gezien. We kregen toen ook wel aandacht van de meisjes, maar ik had al een hele fijne vrouw in mijn leven. Ons repetitielokaal was naast een meisjesschool en elke keer stonden er giechelende meisjes. Ik voelde me daar eerder ongemakkelijk onder. Achter de schermen werken ligt me toch beter."

Na het winnen van de Radio 2 Zomerhit-trofee ging het plots heel snel voor ons. 

Marc Vanhie

Radio 2 Zomerhit-trofee

Net zoals Schmutz en Scooter heeft ook The Bet ooit een Radio 2 Zomerhit-trofee gewonnen. Marc Vanhie: "In 1981 hebben we inderdaad een Zomerhit-trofee gewonnen. Ik moet wel toegeven dat ik, net als de mannen van Schmutz, geen idee heb waar die trofee momenteel is. Het drong toen nog niet door dat we goed bezig waren. Plots ging het allemaal heel snel voor ons."

De Vlaamse Gandhi

De Vlaamse Gandhi zit hier bij ons in de studio van 'Radio 2 Bene Bene'. Marc Vanhie: "In de jaren 80 zag ik de film 'Gandhi' en daar was ik enorm van onder de indruk. Vanaf toen hoopte ik dat ik ooit ook een verschil kon maken en mensen kon inspireren. Soms komen mensen me zeggen dat ze geraakt zijn door mijn muziek en daar draait het voor mij om. Op dat vlak denk ik wel dat ik al wat vreugde heb kunnen brengen."

Marc Vanhie op het Eurovisiesongfestival?

In 1986 won Sandra Kim het Eurovisiesongfestival voor ons land. Een nummer van Marc Vanhie zou daar ook niet misstaan. Marc Vanhie: "Het jaar dat Sandra Kim won, heb ik het Songfestival gemist. Mijn moeder belde me de dag nadien om te vertellen dat België had gewonnen. Ik zou Sandra Kim eens moeten contacteren, want ik heb nog een goed nummer voor haar. Zelf optreden op het Songfestival is niet meteen mijn ding, maar in een groep zou ik het nog wel doen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!