Meer dan kwart van de wereldbevolking wil geen vaccin tegen het coronavirus

maandag 7 september 2020 - 17:30
Vaccin coronavirus
Unsplash
26 Procent van de wereldbevolking zegt 'neen' tegen een coronavaccin. Vaccinoloog Pierre Vandamme vindt dat een probleem. Hij legt uit in 'Spits met David'.

"De mensen worden een beetje ongerust op basis van wat er in de pers verschijnt, over de snelheid waarmee vaccins ontwikkeld worden. De mensen zijn bang dat zo'n vaccin minder veilig zal zijn. Het blijft belangrijk om goed te communiceren en te sensibiliseren. Het is logisch dat men snel een vaccin wil ontwikkelen. We willen natuurlijk zo snel mogelijk een normaal leven leiden. Iedereen rekent op die vaccins."

"Anderzijds moet men beseffen dat die vaccins ontwikkeld worden volgens de richtlijnen waarmee andere geneesmiddelen ook gemaakt worden. Eerst zijn er proeven op dieren, daarna kijkt men naar de veiligheid en het stimuleren van een immuunsysteem. Tijdens fase drie wordt er getest op de doeltreffendheid van de vaccins. Daar zijn een aantal bedrijven nu mee gestart. Dat betekent dat we alle stappen volgen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een vaccin. Het gaat zo snel omdat de onderzoekscentra hun normale werk opzij hebben gezet en alles vervangen door Covid-19-activiteiten. Zo kunnen we wat sneller schakelen, maar daarom niet minder veilig werken."

Onderzoekcentra zijn nu bijna uitsluitend bezig met coronavaccins. Daardoor kunnen we sneller, maar zeker niet minder veilig, werken.

Vaccinoloog Pierre Vandamme

Streven naar groepsimmuniteit

Een groot deel van de Belgische 'nee' stemmers, zo'n 18 procent, geeft aan dat ze niet genoeg risico lopen op corona. "Dat hangt er van af hoe strikt deze mensen de maatregelen volgen. Ik vind dat een egocentrische redenering. Het is belangrijk dat we ons zoveel mogelijk laten beschermen tegen het virus, zodat we kunnen streven naar groepsbescherming of groepsimmuniteit. Dat vraagt natuurlijk solidariteit of een deelname van zoveel mogelijk mensen."

Hoeveel procent van de wereldbevolking moet zich laten inenten om het coronavirus te verslaan? "Volgens bepaalde modellen komt men op zestig à zeventig procent. Daar mag je ook de mensen bijtellen die het virus al hebben gehad. Dan moet het wel lukken. De boodschap blijft om ons zo goed mogelijk te laten vaccineren, vanaf het moment dat het vaccin goedgekeurd is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!