Mental coach Rudy Heylen: "Topsporters moeten leren verliezen"

maandag 27 september 2021 - 11:32
Foto Belga
Het Wereldkampioenschap Wielrennen was een groot succes in ons land. Een massa toeschouwers langs de weg. De beste renners ter wereld die alles geven. Maar wat een anticlimax op het einde... De Fransman Alaphilippe werd wereldkampioen.

Geen enkele Belgische renner haalde een podiumplaats. Rudy Heylen is mental coach bij Royal Footballclub Antwerp én begeleider van Wout Van Aert. Hij gaf bij De Madammen uitleg over hoe topsporters omgaan met verlies.

Druk op de schouders

Al weken lang stond het in de kranten geschreven dat Wout Van Aert hoog ging eindigen op het WK. Niet makkelijk om rustig te blijven onder al die druk. Rudy Heylen: “Als je topsporter bent hoort het er bij om druk op je schouders te hebben. Topsporters maken constant keuzes in hun sport. Ze kiezen zelf welke wedstrijden ze rijden, hoe ze die rijden, etc…  Maar op een bepaald moment stopt het kiezen… Als je populair en goed bent, dan zijn het je fans, de media, de sponsors die voor jou kiezen. En dan is het niet makkelijk om daar rustig bij te blijven en goed te presteren."

Leren verliezen is leren omgaan met alles wat niet controleerbaar is

Mental coach Rudy Heylen

Leren verliezen

“Het is een contradictie om te zeggen dat we sporters moeten leren om te verliezen. Maar voor jonge sporters is dat super belangrijk. Het slechtste dat kan gebeuren met een jong sporttalentje is dat die van de ene wedstrijd naar de andere gaat, met enkel winst, winst en nog eens winst”, zegt Rudy. “Ik denk ook een beetje aan Remco Evenepoel die zich altijd vooraan zet in het peloton en vaak wegrijdt van de rest. Ik zeg hem dan dat hij ook eens gewoon een finale in het peloton moet rijden. Hij wint dan misschien de wedstrijd niet, maar hij wint wel iets anders, namelijk de ervaring en vaardigheid om in het peloton te rijden. Je leert dan om te gaan met niet controleerbare zaken. Want leren verliezen is leren omgaan met alles wat niet controleerbaar is.”

Recupereren

Wout Van Aert is dag in dag uit bezig met wielrennen. Een mens vraagt zich dan wel eens af hoe die dat vol houdt. Rudy: “Wout laat zichzelf niet veel ruimte toe. Hij is een veelvraat op vlak van presteren. Gelukkig is het voor hem wel een passie, en dat is heel belangrijk. Op dat niveau van topsport is het heel belangrijk dat je je eigen recuperatievermogen zo goed mogelijk kan optimaliseren. Dan heb ik het niet alleen over slapen en voeding,  maar ook over loskoppelen en genieten van momenten van gezelschap van anderen, van de omgeving waar je ben. Een korte fietstocht met een koffie kan ook recuperatie zijn. En dat is heel belangrijk. Recuperatie hoeft niet altijd een reis van drie weken naar het buitenland te zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!