Met deze spelletjes van vroeger kan je ook nu je kinderen bezighouden!

donderdag 14 mei 2020 - 11:30
Slaat de verveling soms toe bij je kinderen en weten ze niet meer wat spelen? Of zitten ze ze net iets te vaak achter de tablet? Wij vroegen wat jullie allemaal speelden als kind voor er sprake was van hoogtechnologische spelletjes. Laat je inspireren!

Bikkelen of pekkelen

Topfavoriet bij uitstek: het bikkelspel, ook wel bikkelen of pekkelen genoemd. "Ik heb als meisje uren gebikkeld met mijn buurjongen, leuke tijden!", laat Marie-Jeanne Devos weten.

De bedoeling van het spel is om de kleine metalen vormpjes in de lucht te gooien en er zoveel mogelijk op de rug van je hand op te vangen. Allemaal goed en wel, maar waar vind je nu nog zo een bikkelspel? Jaklien Dumarey stelt een perfect alternatief voor: "Soms waren onze pekkels gewoon stukjes van een fietsketting." Of zoals Jozef Jaspers zegt, "kroonkurken dubbel plooien, dat deden wij ook."

Foto: Marc Cleutjens

Kroontjes of armbandjes maken van margrietjes

Ook een leuk nostalgisch idee van Christine Vanthuyne, "met margrietjes kroontjes maken." Simpel, maar zo leuk. Het enige wat je nodig hebt is een stukje gras met bloemetjes! En daarna een kleine fotoshoot door mama en papa?

Kaartenhuizen bouwen

Er zit veel meer in een spel kaarten dan je denkt! Laat je kinderen er een huis mee bouwen. Opperste concentratie is wel een basisvereiste hiervoor. 

Knikkeren

Ook een klassieker: knikkeren! Wel opletten dat de knikkers geen pootjes krijgen zoals bij Dirk Van Kerckhov: "Ik knikkerde, maar niet lang, want ik was altijd mijn knikkers kwijt."

Hinkelen

Ook een vaste waarde in de ingezonden reacties is hinkelen! Met krijt maak je makkelijk zelf een parcours dat je al hinkelend moet afleggen. De spelregels bepaal je samen.

Zelf speelgoed maken

"We maakten ook een 'tank' met een houten twinbolle. Ik heb het nog eens na gemaakt, nostalgie op zijn best!", stuurde Paul Depuydt ons. 'Twinbolle' zijn de houten of plastic rolletjes waarrond garen zijn gewikkeld. Simpel, maar spelplezier gegarandeerd!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!