Minder kans op promotie na een burn-out: "Terwijl wie een burn-out gehad heeft net een goede baas en een rolmodel zou kunnen zijn"

maandag 15 februari 2021 - 11:56
Wie na een burn-out weer aan de slag gaat, maakt een derde minder kans om promotie te maken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door de faculteiten Economie en Psychologie van de UGent.

Werkgevers zouden er te makkelijk van uit gaan dat een werknemer met een burn-outverleden minder stressbestendig is. Elke Geraerts, doctor in de psychologie en auteur van het boek ‘Mentaal Kapitaal’ geeft uitleg aan Siska Schoeters in ‘De Madammen’. "Zo stellig zou ik dat zeker niet zeggen. Mensen met een burn-out verleden geven net vaker aan dat ze door hun verleden meer aan zelfzorg doen en dus eerder zullen beseffen als er signalen van stress zijn. Daardoor gaan ze net beter op stress gaan reageren."

"Voor deze mensen is het net een hulpmiddel geweest om een groter bewustzijn te krijgen over hoe je met je werk kan omgaan. Daardoor gaan ze die stress niet te ver laten komen. Net door die burn-out geven ze nu aan dat dit hen niet meer gaat overkomen. Ze weten nu beter waar ze op moeten letten en luisteren beter naar hun lichaam. Ze gaan zich beter focussen op prioriteiten en laten zich minder afleiden door prikkels. Ze zullen achteraf net stressbestendiger zijn.”

Als je niet voldoende tijd genomen hebt om zowel mentaal als fysiek te herstellen, maak je meer kans op een terugval.

Elke Geraerts

Rolmodel

“Het is jammer om te lezen dat ze minder kans maken op promotie. Eén van de hefbomen voor veerkracht is net voldoende zelfbewustzijn. Zij gaan sneller doorhebben wanneer stress hen weer overmant en gaan die stress sneller kunnen neutraliseren. Of ze gaan er iets positief van maken. Wanneer je dus beter luistert naar je lichaam en brein, ga je ook veerkrachtiger kunnen omgaan met bepaalde situaties. Mensen met een burn-out verleden zouden net goede leidinggevenden zijn. Zij kunnen een rolmodel zijn voor hun team, want zij kunnen goed detecteren hoe anderen ervoor staan. Zij merken sneller als iemand zijn lontje steeds korter wordt, of wanneer iemand extravert plots veel introverter wordt. Zijn gaan die signalen sneller oppikken en zullen daar beter op kunnen reageren als leidinggevende.”

“Wanneer je als leidinggevende een rolmodel bent in het goed zorgen voor jezelf, draag je dat positief signaal ook uit naar je team. Dat zorgt ervoor dat je als team veerkrachtiger bent om met stress om te gaan. Belangrijk is wel dat je voldoende de tijd hebt genomen om te herstellen. Als je niet voldoende tijd genomen hebt om zowel mentaal, fysiek én cognitief te herstellen, dan maak je meer kans op een terugval. Daarom is het belangrijk dat je voldoende therapie of coaching hebt gehad om ermee om te gaan. Zo ga je later ook meer veerkracht hebben.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!