Moet ik mijn coronatest zelf betalen?

woensdag 11 maart 2020 - 16:00
Stel dat je symptomen vertoont en je getest moet worden op corona. Moet je die test dan zelf betalen? Die vraag stelt luisteraar Inge Verbaeys aan De Inspecteur.

Luisteraar Inge Verbaeys leest op sociale media dat een coronatest ruim 70 euro kost. Kies je voor een spoedprocedure, dan betaal je ruim 130 euro. Maar wie moet dat betalen, vraagt ze zich af. En wat als je je dat financieel niet kan permitteren? Word je dan niet geholpen?

Geen factuur

Het RIZIV, Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, stelt ons gerust. Als je je laat testen in het UZ Leuven, dan moet je niks betalen. Dat ziekenhuis is het Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor respiratoire pathogenen. Voor een screeningstest die daar gebeurt, betaalt de verzekering voor de geneeskundige verzorging de kosten. Deze patiënten betalen hiervoor niets.

Wat met testen in andere labo's?

De screeningstesten voor corona gebeuren intussen ook in andere ziekenhuizen en laboratoria. Maar voor deze testen bestaat op dit moment nog geen terugbetalingsregeling. In deze gevallen moet de patiënt het onderzoek normaal gezien dus zelf betalen.

Maar het RIZIV vraagt intussen aan alle laboratoria om de om de facturatie aan de patiënten van de betrokken testen tijdelijk on hold te zetten. Het RIZIV zal alle partners zo snel als mogelijk daarover samenbrengen om duidelijkheid te scheppen. Voorlopig moet je dus niet betalen.

Hoe gebeurt een coronatest?

Een screeningstest voor corona is volledig pijnloos. Met een wattenstaafje wordt slijm achter uit de keel en diep uit de neus afgenomen. Dat doet geen pijn maar kan wel voor prikkende en tranende ogen zorgen. Maar na een paar minuten zou dat weer voorbij moeten zijn. De wattenstaafjes gaan in een reageerbuisje en die gaan vervolgens naar het laboratorium.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!