Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2

radio2

Monty Python inspireerde Per Gessle van Roxette om te fluiten in 'Joyride' en 10 andere weetjes over liedjes waarin gefloten wordt

do 6 apr. - 5:00

Donderdag 6 april is het 'Werelddag van het fluiten'. Speciaal voor die dag halen we een aantal nummers naar boven waarin naar hartenlust gefloten wordt.
Roxette
© Photonews

'Always look on the bright side of life'

Als je het hebt over nummers waarin gefloten wordt is 'Always look on the bright side of life' van Monty Python misschien wel het eerste waar je aan denkt. Deze song wordt aan het einde van 'Life of Brian', de film van Monty Python, gefloten door de hoofdpersonage Brian terwijl hij aan een kruis hangt. Het liedje gaat over altijd vrolijk en optimistisch zijn, ook als het even niet mee zit. In 2014 was dit het vaakst gekozen liedje om op een begrafenis te spelen in Engeland. 
 

'The dock of the bay'

Ook 'The dock of the bay' van Otis Redding bevat een heel bekend fluitstukje aan het einde. Dit stuk was helemaal niet gepland en spontaan verzonnen door Otis Redding. Gitarist Steve Cropper, die het nummer samen met Redding schreef, vond dat het moest blijven. Intussen is het misschien wel één van de bekendste eindes van een nummer. Otis Redding staat er om bekend dat hij aan het einde van een liedje altijd nog even improviseert. De tekst van het nummer was nog niet helemaal klaar. Dan begon hij maar te fluiten en dat draaide heel goed uit. Het was de bedoeling om er later nog een tekst op te schrijven, maar kort na de opname overleed Otis Redding. 
 

'Joyride'

Op zondag 28 maart werd het album 'Joyride' van Roxette 30 jaar oud. 'Joyride' is ook één van de nummers die op de plaat staan en bevat een stukje gefluit. De mannelijke helft van het duo, Per Gessle, kwam op dat idee nadat hij 'Life of Brian' van Monty Python had gekeken, waar het liedje 'Always look on the bright side of life' in voorkomt. Het gefluit in het nummer bracht hem op ideeën en zorgde er voor dat hij zelf ook ging fluiten in 'Joyride'.  
 

'The lazy song'

Deze song van Bruno Mars kwam op een heel aparte manier tot stand. Mars was hard aan het werken in de studio met zijn muzikanten om een nummer te maken dat magisch, historisch en beter dan The Beatles was. Na vijf uur intensief werken bleek dat totaal niet te lukken. Hij werd gefrustreerd en zei: 'Today I don't feel like doing anything at all.' Dat werd een eyeopener en ook meteen de inspiratie voor het liedje. De zin werd ook verwerkt in de songtekst van het nummer. Het beste werk komt als je relaxed bent, niet als je veel te hard werkt en The Beatles probeert te overstijgen. 
 

'Centerfold'

'Centerfold' is de grootste hit van The J. Geils Band. Het nummer zorgde er ook voor dat ze mee op tour mochten met The Rolling Stones en op de cover stonden van het populaire muziekmagazine 'Rolling Stone'. Ook in dit nummer wordt er naar hartenlust gefloten. Het gaat over een middelbare scholier die verliefd wordt op een jong en onschuldig meisje. Jaren later bladert hij door een magazine en ziet het meisje als de centerfold, de middelste twee pagina's van een magazine die samen één foto of beeld vormen. Ze is helemaal niet meer zo onschuldig als vroeger en de zanger zingt teleurgesteld: "My memory has just been sold." 
 

'Sucker'

In 2019 maakten Jonas Brothers hun comeback met 'Sucker'. De drie broers waren sinds 2013 uit elkaar. Joe Jonas nam het fluiten voor zijn rekening aangezien jongste broer Nick Jonas er totaal geen talent voor had. Het was dat jaar ook het meest gedraaide liedje op de Amerikaanse radio's. Het nummer gaat over de liefde die je gek maakt en er voor zorgt dat je domme dingen doet. In de videoclip zien we ook hun wederhelften. De clip werd opgenomen in Hatfield House ten noorden van Londen, een gigantisch landgoed dat voor veel opnames van films gebruikt wordt. Ook in 2020 brachten Kevin, Joe en Nick nog muziek uit als trio. 
 

'City of stars'

Als je 'La La Land' hebt gezien dan herken je ongetwijfeld het deuntje van 'City of Stars'. Ook als je de film niet hebt gezien, herken je het misschien wel aangezien het nummer achteraf een hit werd en ook een Oscar won. Het liedje komt drie keer voor in de film, die gaat over twee jonge creatievelingen in Los Angeles die het proberen maken en verliefd worden op elkaar. Emma Stone en Ryan Gosling, die de hoofdrollen spelen, hebben het nummer live op de set ingezongen. Ryan Gosling kan niet fluiten dus de componist Justin Hurwitz nam dat gedeelte voor zijn rekening terwijl Gosling deed alsof. 

'Love Generation'

Deze song van Bob Sinclar uit 2005 stond maar liefst 39 weken in de Vlaamse Ultratop 50. Enkel 'Rood' van Marco Borsato deed nog beter. Het nummer is enorm succesvol geworden door zijn vrolijke en opzwepende melodie. De fluitmelodie die de Franse DJ en producer toevoegde, herken je meteen. De zang werd verzorgd door Gary Pine van The Wailers. In elke videoclip van Bob Sinclar zien we hem ook heel kort voorbij komen. In deze clip bijvoorbeeld is hij de zwaaiende buur. 
 

'Pumped up kicks'

'Pumped up kicks' van Foster the People gaat over een jongen die er niet bij hoort en uitgesloten en gepest wordt. Hij draait helemaal door en zint op wraak. Volgens de schrijver van het liedje, Mark Foster, is de isolatie van de jeugd en dergelijk pestgedrag iets wat helaas veel gebeurt. De pumped up kicks verwijzen naar een paar dure schoenen dat gedragen wordt door de rijke pestkoppen die zeer gewelddadig omgaan met de andere kinderen die dat soort schoenen niet kunnen betalen. De song heeft een hele donkere boodschap, maar die wordt een beetje verstopt. Het gekke is dat het nummer nooit officieel uitgekomen is. Het werd op Youtube geplaatst, mensen begonnen het te delen en plots werd het de populairste song van Foster the People. Achteraf was Mark Foster heel trots op dit liedje en de boodschap die het brengt. 
 

'Walk like an Egyptian'

Dit nummer van The Bangles werd geschreven door songwriter Liam Sternberg nadat hij op een boot zag dat mensen moeite hadden om hun balans te houden. Ze staken hun armen uit net alsof ze een Egyptische dans aan het doen waren. Na de gitaarsolo in het nummer volgt er een gefloten stukje. Dit zou, volgens Bangles-lid Vicki Peterson, door een computer zijn gemaakt. Haar zus Debbi, die de drummer was van de band, deed alsof zij het floot. 'Walk like an Egyptian' zorgde voor veel spanning tussen de bandleden. Het opnameproces ging vrij moeizaam en dit was ook het eerste liedje dat ze door iemand extern lieten schrijven. In eerste instantie vonden ze het vreemd en waren de meningen verdeeld of het nummer al dan niet in hun repertoire past. Toch werd 'Walk like an Egyptian' een hit en ging de band nog drie jaar door. In 1989 besloten ze wel om te splitten. 
 

'Don't worry be happy'

Deze nummer 1-hit van Bobby McFerrin gebruikt enkel geluiden die hij met zijn eigen lichaam kon maken. Er komen dus geen muziekinstrumenten aan te pas. Het is ook de eerste nummer 1-hit ooit die a cappella werd gezongen. McFerrin haalde zijn inspiratie bij een Indische guru. Het liedje gaat over een man zonder geld, zonder vrouw en zonder bed die zijn huur niet kan betalen. Achteraf besefte McFerrin dat 'Don't worry' misschien niet de beste woorden waren om te zeggen in die situatie. Met dit nummer creëerde hij wel een soort van levensstijl die jaren later nog steeds een ding is. 'Hakuna Matata' uit 'The Lion King' baseert zich ook op deze 'levensstijl'. 
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet