Na 200 jaar zijn er voor het eerst 4 wolvenwelpjes geboren in Vlaanderen 

dinsdag 23 juni 2020 - 16:40
Wolven
INBO/ANB
Op dinsdag 23 juni zijn de 4 wolvenwelpjes van August en Noëlla gefilmd door een wildcamera. Ook de jagers van de Vlaamse Sint-Hubertusvereniging hebben aangekondigd dat ze weer willen gaan jagen. Boswachter Eddy Ulenaers gaf tekst en uitleg in 'Spits met David'.

"Of dit een goed idee is, daarover kan je discussiëren. Als we de dieren willen beschermen, moeten we daar iedereen bij betrekken en de jachtvereniging hoort daar ook bij. Wolven zijn een beschermde diersoort in Europa en dan moet iedereen weten wat mag en niet mag." Jagers zijn ook een belangrijke factor in de monitoring van de dieren." Voor alle duidelijkheid, de jagers willen vooral het bestand van de everzwijnen intomen. "Dat is natuurlijk wel een probleem en daar moeten we een oplossing voor zoeken", vertelde Eddy Ulenaers in 'Spits'.

Voor- en tegenstanders

Hoe reageren de landbouwers in de buurt over de vier nieuwkomers? "Voor die mensen is dat een andere situatie. We leven hier in Limburg in een wolvengebied en ik merk aan de mensen dat er ook tegenstanders zijn van de wolven. In de grote steden heb je heel veel voorstanders van de wolven, maar op het platteland is dat anders omdat de mensen ermee geconfronteerd worden. Als we de beschermingsmaatregelen voor de dieren invoeren in onze natuurgebieden, waar we rasters plaatsen waar stroom opzit, merken we al 2 jaar dat we geen schadegevallen meer hebben. Als mensen zo'n rasters willen plaatsen, kunnen ze daar tot 80% subsidies voor aanvragen. Er bestaat zelfs een Wolf Fencing Team Belgium dat daarvoor tips kan geven. Er zijn wel heel wat mogelijkheden om de wolven buiten je domein te houden en de schapen te beschermen," besluit boswachter Eddy Ulenaers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!