Open brief: "Geef jongeren voorrang voor vaccinatie, wij veertigers staan onze plaats wel af"

maandag 1 februari 2021 - 09:29
Een veertigtal bekende en minder bekende Vlamingen vraagt in een open brief om de jongeren tussen 18 en 24 als "essentiële groep" te behandelen in de vaccinatiecampagne.

De brief is opgesteld door Heidi De Pauw, de CEO van Child Focus, en Sara Vercauteren, managing director van PR-bureau Bepublic. "Wij vragen dat jongvolwassenen tussen 18 en 24 een essentiële plek krijgen in het debat rond de coronacrisis", legt De Pauw uit. "Dat betekent dat zij vooraan moeten staan als het gaat over versoepelingen of over vaccinaties."

Er is een jaar uit hun leven weggeknipt. Ze zien echt af.

Heidi De Pauw - CEO Child Focus

"Natuurlijk komen eerst de zorgverleners, de mensen in woonzorgcentra en mensen in essentiële beroepen. We willen niet dat het sterftecijfer omhoog gaat. Maar daarna moeten de jongeren komen."

Volgens De Pauw treft de coronacrisis de jongeren extra hard, omdat ze veel dingen moeten missen en ook zonder studentenjobs zitten, wat sommigen financiële problemen dreigt op te leveren: "Er is een jaar uit hun leven weggeknipt. Ze zien echt af: hun afstudeermoment, hun eerste vakantiejob, festivals, ... De noodkreet die de jongeren slaken, moeten we horen. Geef hen toch dat perspectief waar ze zo naar verlangen." 

Ook goed voor de maatschappij

"Wij veertigers en vijftigers houden het nog wel wat langer uit. Ik heb natuurlijk ook dagen dat ik het moe ben. Maar als ik mijn dochter zie en andere jongeren die heel kwetsbaar zijn, dan denk ik dat we een stapje opzij moeten zetten om hen voorrang te geven, zodat zij al iets sneller van bepaalde dingen kunnen genieten."

Als jongeren voorrang krijgen bij vaccinaties en versoepelingen, dan zal dat ook goed zijn voor de maatschappij, denkt De Pauw: "Zij moeten zich kunnen ontplooien, ook voor de toekomst. Het zijn de jongeren die we nodig hebben voor de relance van onze maatschappij. En dus moeten we hen een teken geven dat zij de moeite waard zijn om in te investeren."

De integrale open brief lees je op de website van Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!