Otto-Jan Ham voor de derde keer vader: "Ik ben blij dat ik allemaal dochters heb, mannen hebben er lang genoeg een boeltje van gemaakt"

maandag 22 juni 2020 - 13:15
Met Gloria heeft Otto-Jan Ham er een derde dochter bij. Christel Van Dyck polste hoe het met de Campus Cup-presentator gaat sinds de lockdown.

"Het is hier gezellig druk. Ik was al vroeg wakker, rond half zeven", vertelt Otto-Jan aan Christel Van Dyck. "Toen stond het eerste kind al klaar om iedereen wakker te maken. Daar heb ik een stokje voor gestoken. Ik ben met haar dan maar buiten gaan steppen." Otto-Jan werd op 10 juni voor de derde keer vader. "Het was het middelste kind dat al zo vroeg wakker was. Gloria is nu iets meer dan een week oud. Die slaapt en eet vooral. Ze krijgt flesjesvoeding, dus mijn vriendin en ik wisselen elkaar af."

Zorgde een bevalling tijdens de coronacrisis voor enige ongerustheid? "Misschien eventjes bij mij. Maar in het algemeen heeft ’t vooral voor heel veel rust gezorgd. We waren helemaal op onszelf aangewezen. We hadden controle over alles wat er gebeurde. De bevalling zelf was ook best aangenaam en rustig. ’t Is wel jammer dat de kinderen zelf dan bijvoorbeeld niet op bezoek mogen komen in het ziekenhuis. Maar voor de rest heeft ’t ons vooral rust opgeleverd. Da’s altijd mooi meegenomen in zo’n periode."

Tijdens zijn passage in De Rotonde, vertelde Otto-Jan over zijn twijfels en angsten wanneer hij voor het eerst vader werd. "Ik ga niet zeggen dat kinderen krijgen een routine wordt. Maar je weet wel ongeveer waar je je aan kan verwachten. Wanneer je heel bewust beslist om nog meer kinderen te maken, dan moet je weten waar je aan begint. Dan ben je een beetje verplicht om daar positief mee om te gaan, om daar optimistisch over te zijn. En dat ben ik ook wel. Ik ben er wat rustiger in geworden, ik heb er het volste vertrouwen in."

Ik ben blij dat ik allemaal dochters heb. Ik heb het volste vertrouwen dat de meisjes het gaan oplossen in deze wereld. Mannen hebben er al lang genoeg een boeltje van gemaakt.

Otto-Jan Ham

"Achteraf bekeken vraag ik me af hoe ’t mogelijk is dat ik dat toch gedaan heb"

De coronacrisis kwam ook in het gezin Ham akelig dichtbij. "Een week voor de lockdown was ik in Manchester voor de Champions League wedstrijd van Atletico Madrid tegen Liverpool. Dat is, achteraf gezien, de laatste Champions League wedstrijd geweest die gespeeld is met publiek. Vrienden van mij zitten al jaren in een Atletico-fanclub en ik was samen met een goede collega afgezakt om die match samen te gaan kijken. Tijdens onze reis naar daar kregen we het nieuws binnen dat ook Spanje een coronabroeihaard bleek te zijn. Om maar te zeggen hoe snel alles gegaan is. Bij aankomst twijfelde we al om naar de match te gaan. Maar op dat moment was er, volgens de autoriteiten, nog niet zo veel aan de hand. Die wedstrijd is gewoon door gegaan, dat mocht ook allemaal. We dachten ‘we raken gewoon niemand aan en zitten buiten’, het zal wel oké zijn. Achteraf bekeken vraag ik me af hoe ’t mogelijk is dat ik dat toch gedaan heb. Later is dan gebleken dat 41 coronadoden rechtstreeks naar die match teruggebracht konden worden. 41 mensen dus die het virus gekregen hebben in of rond dat stadion die avond. In België was er op dat moment nog niets aan de hand, alle restaurants waren nog open. Da’s zo absurd."

Ook de Campus Cup, de quiz die Ham presenteert op Canvas, liep vertraging op door de crisis. "We hebben nog snel een lading plexiglas laten aanrukken. Gelukkig hebben we alles op een later tijdstip, zonder publiek weliswaar, in een snel tempo kunnen opnemen. Dit najaar komen er ook nog heel wat programma’s waaraan ik heb meegewerkt. Voor de rest is ’t ook voor ons afwachten. We zullen wel zien, ik heb er het volste vertrouwen in."

Bekijk hier het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!