Parlementslid Kim Buyst stelt de gratis 12-rittenkaart voor: "Het is belangrijk om opnieuw vertrouwen te hebben in het openbaar vervoer"

vrijdag 19 juni 2020 - 16:40
De gratis 10-rittenkaarten voor de trein, die de superkern ons beloofd had, wordt een 12-rittenkaart. Kim Buyst, parlementslid voor Groen! bedacht de gratis rittenkaart.

"We hebben als ecologisten gebrainstormd over welke sectoren voor ons zeker steun moeten krijgen in deze coronatijden. We vonden het heel belangrijk om het openbaar vervoer mee op tafel te leggen. Samen met onder meer Kristof Calvo hebben we deze maatregel van de gratis rittenkaart voorgesteld. In eerste instantie kan het een boost zijn voor ons binnenlands toerisme en daarnaast kan het financiële steun geven aan de NMBS. Er is een afspraak binnen de superkern dat de kosten hiervan gedragen worden door de regering", vertelde Kim Buyst in 'Spits met David'.

Opnieuw vertrouwen in het openbaar vervoer

"Je mag niet vergeten dat de treinen allemaal rijden. Het is knap van de NMBS dat ze de treindiensten hebben kunnen verzekeren in moeilijke omstandigheden. De bezettingsgraad op de treinen ligt momenteel rond de 20%. Het is belangrijk om het vertrouwen in de NMBS opnieuw te herstellen. We merkten in China dat na de lockdown de mensen meer met de wagen begonnen te rijden in plaats van met het openbaar vervoer, omdat men daarvoor bang was." 

Gaan pendelaars minder bang zijn omdat het gratis is? "Laat ons hopen dat de mensen op die manier overtuigd worden om toch de trein eens te proberen. Bijvoorbeeld mensen die op dit moment een uitstap met de auto zouden maken", legt Kim Buyst uit.

Kan de veiligheid gegarandeerd worden?

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad. De NMBS was eerst niet op de hoogte van de beslissing en maakte zich zorgen over de veiligheid. Kan de veiligheid nu wel gegarandeerd worden? "Ik ben ervan overtuigd dat mensen sowieso een bepaalde veiligheid zullen inlassen door onder meer het dragen van een mondmasker. Ik vind het schrijnend dat mensen wel terug naast elkaar in het vliegtuig willen zitten, maar niet naast elkaar in de trein. Dat zijn twee maten en twee gewichten. Laat ons vooral de mensen geen schrik aanjagen voor het openbaar vervoer."

Hoe kan je 12-rittenkaart aanvragen?

"Je zal die digitaal kunnen aanvragen of via lokale besturen voor mensen die het moeilijk hebben en bijvoorbeeld niet over een computer beschikken of het financieel moeilijk hebben."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!