Patrick Van Roosendaal over het coronavirus in New York:"We leven in angst en durven niet naar de supermarkt"

maandag 23 maart 2020 - 18:13
New York, the city that never sleeps. Toch is het ook daar de laatste week erg stil door het coronavirus. Patrick Van Roosendaal is een Vlaamse stadsgids in New York en ook voor hem valt het leven helemaal stil, vertelt hij.

“Ik besteed mijn tijd zo nuttig mogelijk door projecten die al lang op de plank liggen stof te vangen weer vast te nemen, maar ook door heel creatief bezig te zijn met onze 4-jarige dochter. Zij kan niet naar school, dus dat is niet zo evident”, zegt de stadsgids.

In New York woont zowat iedereen erg klein. Ook Patrick: ”We hebben wat plaatsgebrek. In New York leven we daarom buiten, maar nu moeten we plots binnen zitten. Iedereen leeft hier erg klein. Ons gezin van 4 personen zit in een luxe schoendoos van ongeveer 45m². Dat is eigenlijk ruim voor New York.”

Horeca

“We leren elkaar op die m² heel erg goed kennen. Mijn vrouw en ik zijn al 5 jaar getrouwd en we moeten toegeven dat wij zoals de meeste New Yorkers nooit koken. We hebben onze keuken nog bijna niet gebruikt. De laatste twee weken doen we niets anders. Blijkt dat mijn vrouw enorm getalenteerd is en dat ze lekker kan koken. Hier gaan we na deze coronatijden veel gebruik van maken!”, lacht Patrick.

 

“Het is een drama voor de horeca in New York, dat komt ook door de hoge huurprijzen. Ik betaal voor mijn luxeschoendoos van ongeveer 45m² 2800 dollar (of 2600 euro) per maand. En dat zijn niet de enige problemen die ons staan te wachten.”

Maatregelen in New York

In New York zijn natuurlijk ook maatregelen genomen om het coronavirus tegen te houden. “Momenteel is het hier bij ons een lockdown en geen shutdown" zegt Patrick. "Enkel noodzakelijke dingen blijven open, zoals apotheken, supermarkten, … maar alle entertainment en alle parken zijn wel gesloten.”

Een hele fijne community

“De meeste reacties die ik krijg is: Waarom kom je niet naar België? Er zijn inderdaad genoeg mensen die ons willen opvangen.  Toch is dit voor ons praktisch gezien niet mogelijk om medische redenen. Wij hebben een zoontje die medische zorgen nodig heeft en daarom blijven we graag dichtbij de dokters die hem van bij de geboorte volgen. De zorgen die wij vooral hebben, zijn of we de huur en ziekteverzekering kunnen blijven betalen”, gaat Patrick verder.

 

“Ik moet wel toegeven dat ik ongelofelijk veel geluk heb. Ik heb een hele toffe community van Belgen, vrienden en klanten die de afgelopen jaren mee op tour zijn geweest.  Daaruit is een heel mooi project gekomen. Mijn goeie vriend Björn Soenens heeft een ‘Gofundme’ - pagina opgestart. Zo zijn er massaal mensen beginnen sponsoren en krijg ik een hele stroom berichten en steunbetuigingen via sociale media. Dat is omdat mijn zoontje zorgbehoevend is en zodat ik mijn huur kan blijven betalen. Dat is toch een pleister op die grote wonde.”

Sombere vooruitzichten

“Hier zijn echt drama’s bezig. Wij leven in angst. Wij durven niet naar de supermarkt. Niet omdat er geen toiletpapier meer zou zijn, dat is het minst van onze zorgen, wél omdat heel veel mensen geen boodschappen meer kunnen doen en het geld niet hebben. Dat wordt natuurlijk enkel erger en erger. Wat gaat er gebeuren als mensen niet meer kunnen betalen? Dan gaan mensen plunderen. Het ziet er erg somber uit voor New Yorkers”, concludeert Patrick Van Roosendaal.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!