Paul Simon was getrouwd met prinses Leia uit Star Wars en 6 andere weetjes over de helft van Simon & Garfunkel

woensdag 13 oktober 2021 - 07:00
Paul Simon
Belga
Paul Simon is een kranige tachtiger. Alleen én samen met Art Garfunkel kleurde hij de jaren 60, 70 en 80 met onsterfelijke klassiekers. Een goede reden voor een Radio 2 Paul Simon Weekend.

Getrouwd met prinses Leia uit Star Wars

De ouders van Paul Simon waren Hongaars immigranten, die naar Amerika kwamen vanwege het toenemend antisemitisme in hun thuisland. Paul Simon heeft 3 trouwboekjes. Hij huwde in 1969 met Peggy Harper, de ex van zijn manager. Het mooie liedje duurde tot 1975. In 1983 was Simon heel kort getrouwd met Carrie Fisher, de actrice die Prinses Leia vertolkte in Star Wars. In 1992 stond hij terug voor het altaar met Edie Brickel, zangeres van de hit 'What I am'

The Sound of silence

Eind jaren 50 vormde de 16-jarige Simon met zijn schoolvriend Art Garfunkel het duo 'Tom & Jerry'. Inspiratie vonden ze bij de populaire gelijknamige tekenfilmreeks. Aanvankelijk zonder veel succes. Het tij keerde in 1965 met het liedje 'The sound of silence'. Volgens Art Garfunkel gaat het liedje over "Het onvermogen van mensen om met elkaar te communiceren, vooral emotioneel." Het nummer belandde op de soundtrack van de film 'The Graduate', waarvoor Simon & Garfunkel ook het liedje 'Mrs. Robinson' schreven. Er volgden van Simon & Garfunkel nog hits als 'Scarborough Fair', 'Homeward Bound', 'Bridge over troubled water', 'El Condor Pasa (If I Could)', 'Cecilia' en 'The Boxer'
In 1970 was het voor de eerste keer over en uit voor het beroemde duo. Ze gingen elk hun eigen weg.

Arthur en ik zijn het over bijna niets eens. Maar het is waar, ik heb zijn leven behoorlijk verrijkt.

Paul Simon over Art Garfunkel

Central Park gered

Simon & Garfunkel kwamen in 1981 nog eens samen voor een benefietconcert in Central Park in New York. De opbrengsten gingen naar het herstel van dit immense verwaarloosde park. Ondanks de regen komen een half miljoen mensen genieten van de hits van Simon & Garfunkel. De poging om Simon en Garfunkel weer bij elkaar te krijgen was tevergeefs. De twee komen nog meerdere keren bij elkaar voor kortstondige reünies, maar ze zullen nooit meer een duo vormen. 

Rock and Roll Hall of Fame

Toen Simon & Garfunkel in 1990 werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, bedankte Art Garfunkel Paul Simon voor het verrijken van zijn leven. De reactie van Paul Simon: "Arthur en ik zijn het over bijna niets eens. Maar het is waar, ik heb zijn leven behoorlijk verrijkt." Na drie liedjes vertrok het duo zonder iets te zeggen.

Graceland

In 1986 maakte Paul Simon zijn meesterwerk 'Graceland', het album dat hij niet zonder slag of stoot opnam in Zuid-Afrika. Paul Simon kreeg veel kritiek omdat hij de muziek opnam in een land waar de apartheid nog van kracht was. De Verenigde Naties hadden toen ook opgeroepen tot een culturele boycot over het land. Tijdens de tournee werd Paul Simon zelfs bedreigd. Tegelijkertijd werd ook het onrecht in Zuid-Afrika aangekaart. Het album met de hits 'Graceland', 'The Boy in the bubble', 'Diamonds on the soles of her shoes', 'You can call me Al' en 'Under African skies' werd bedolven onder tal van prijzen.

Planetoïde

Op 21 maart 1999 ontdekte de Braziliaanse astronoom Cristóvão Jacques een nieuwe planetoïde, die op 435 miljoen kilometer van de aarde zweeft. Ergens tussen Mars en Jupiter. Hij gaf ze de naam '91287 Simon-Garfunkel' als eerbetoon aan Simon & Garfunkel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!