Peter Koelewijn denkt dat 60 jaar 'Kom van dat dak af' gevierd wordt, maar krijgt een koninklijke onderscheiding!

dinsdag 7 januari 2020 - 12:27
Peter Koelewijn
Op maandag 6 januari werd Peter Koelewijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Met een smoes

Het zal je maar overkomen. Peter Koelewijn werd met een smoes naar Hilversum gelokt voor de 60ste verjaardag van de klassieker 'Kom van dat dak af'. In het café van de bekende Wisseloord Studio’s zag Koelewijn daar ook aan de toog de burgemeester Pieter Broertjes staan. En die had voor de Nederlandse rocker een verrassing van formaat. Namens koning Willem-Alexander mocht hij Peter Koelewijn benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De aanleiding is zijn indrukwekkende staat van dienst.
Het was radiocollega Frits Spits die een goed woordje voor Peter Koelewijn gedaan heeft aan het vorstenhuis in Nederland.

Kom van dat dak af

Op woensdag 8 januari zal het 60 jaar geleden zijn dat 'Kom van dat dak af' voor het eerst op de radio gedraaid werd. Het liedje wordt beschouwd als het begin van de Nederlandstalige rock-'n-roll. Het werd in De Lage Landen een grote hit. In 1960 stond het liedje 6 maanden geparkeerd in onze hitlijsten. Andere versies van ‘Kom van dat dak af' scoorden ook goed in 1971, 1981 en 1989. 
De titel zou afkomstig zijn van de broers van Peter. Om voorbijgangers te plagen wezen ze vaak naar boven en schreeuwden dan "Kom van dat dak af!". 

Peter Koelewijn

Koelewijn werd geboren als Peter Cornelis Van Elewijck. Hij kreeg oorspronkelijk de naam van zijn moeder, omdat zijn vader toen nog met een andere vrouw getrouwd was. Later werd de naam Koelewijn vermeld op zijn identiteitskaart.
Peter Koelewijn introduceerde, samen met zijn groep 'Peter en zijn Rockets' de rock-'n-roll in Nederland.
Daarnaast was hij ook verdienstelijk als producer bij Bonnie St. Claire, Egbert Douwe, Ria Valk, Nico Haak, Willeke Alberti, Herman van Keeken, Louis Neefs en Ronnie Tober.
In 1995 scoorde Peter Koelewijn met de artiestennaam 'Gompie' een grote hit met 'Alice, who the fuck is Alice?'. Een bewerking van de klassieker van de Britse groep Smokie.
Bij ons stond Koelewijn ook achter de knoppen van onder meer Helmut Lotti. Hij was mee verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van de reeks 'Helmut Lotti goes classic'.

Orde van Oranje-Nassau

De Orde van Oranje-Nassau is de belangrijkste en meest verleende Nederlandse ridderorde. Eerder werden deze muzikale collega's van Peter Koelewijn tot Officier geslagen: Armin Van Buuren, Tiësto, Marco Borsato, André Van Duin en Anneke Grönloh.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!