Petra De Pauw bracht een jaar door met Bart De Wever: "Hij had 3 maanden nodig om toe te stemmen"

woensdag 10 februari 2021 - 10:44
Foto VRT
Bart De Wever is een politiek zwaargewicht dat niet echt gunstig is op interviews. Maar Petra De Pauw kon hem toch strikken om hem een jaar te volgen: "Ik wou echt een portret maken dat nog nooit gemaakt was van Bart, in alle openheid en eerlijkheid".

Op woensdag 10 februari 2021 om 20.35 uur kan je op Eén kijken naar 'Bdw', een driedelige docureeks over Bart De Wever (N-VA). Petra De Pauw durfde dan ook de vraag aan hem te stellen: "Bart, zou ik jou een jaar mogen volgen?". Ze kreeg maanden geen antwoord en probeerde daarom ook via andere leden van de N-VA hem te overtuigen. "In december 2019 kreeg ik toch het bericht dat hij het zag zitten".

Hartslagader van de partij

"Elke week kreeg ik zijn agenda door en daar pikte ik dan interessante afspraken uit om mee te volgen. Openheid staat in deze documentaire centraal. Als ik iets wou filmen dan mocht dat, dat hadden we zo afgesproken". Zo volgde Petra ook twee partijraden, waar onder andere de actualiteit en de standpunten in onderhandelingen besproken worden. "Zoiets mocht nog nooit eerder gefilmd worden, daar ben ik wel fier op. Het is de hartslagader van de N-VA. Voor hem is dit ook geen propaganda maar gewoon de waarheid van het dagelijkse leven. Alles wat gezegd werd, werd gezegd en dat kon niet ontdaan worden".

Slecht jaar 

"In de eerste aflevering gaat het al over enkele van zijn vrienden die verslaafd zijn aan drank en/of drugs. Ik was wel geschrokken toen hij mij dat vertelde. Ik had dan ook het gevoel dat hij zijn gedachtenlang op mij losliet, nooit gedacht dat hij dat zou doen. Maar jezelf verstoppen als iemand je een jaar lang volgt gaat gewoon niet".

Bart De Wever kreeg veel media-aandacht na zijn deelname in 'De Slimste Mens Ter Wereld' en dat heeft ongetwijfeld invloed gehad op de verkiezingen. "Nu is het anders" zegt Petra. "Deze documentaire is niet de ene mop na de andere, ik vergelijk het graag met 'Inside Ikea' op Canvas, het is wel een beetje reclame voor Ikea maar daarnaast wil iedereen wel gewoon weten hoe Ikea werkt. We hebben het ook opgenomen in een jaar waar er geen prijzen gewonnen zijn voor de N-VA, ze zaten zelfs niet in de regering. Dus 2020 lijkt mij een goede maatstaf om iemand zoals Bart De Wever te volgen. Ook zijn de verkiezingen nog niet in het vooruitzicht momenteel". 

 

Als programmamaker waakte ik erover dat Bart De Wever eerlijk was en zich niet inhield.

Petra De Pauw

Zichzelf gebleven

"Ik vond het belangrijk om Bart te volgen in situaties waarin hij zich dagelijks bevond. Zo kon ik ook garanderen dat hij niet altijd rekening zou houden met de camera. De partijraad, bijvoorbeeld, dat moest zeker besproken worden met de andere leden, dan kan je je moeilijk anders voordoen. Hij is zichzelf gebleven." Petra schreef ook een boek over deze documentaire 'In het hoofd van Bart De Wever' en daarin kan je de werkprocessen en gesprekken terugvinden. "Er was zoveel materiaal dat ik nog graag wou delen en ik ben nog een beetje old school dus ik dacht ik giet het in een boek."

Meer informatie én voorproefjes vind je op de site van Eén.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!