Plant een okkernotenboom zoals Maarten Vangramberen in 'De Vijver van Siska'

vrijdag 10 juli 2020 - 08:45
Elke week mag een van de gasten bij 'De Vijver van Siska' de vijver nog wat groener maken. Sportjournalist Maarten Vangramberen haalde meteen het grote geschut boven, en plantte een okkernotenboom onder toeziend oog van Siska.

"Wij hebben zelf thuis ook zo een notenboom geplant in onze tuin toen we zo'n 15 jaar geleden in ons huis zijn getrokken. We plantten toen ook een kersen- en een pruimenboom, maar de notenboom is de tofste van de drie!", vertelt Maarten aan Siska. "Intussen is hij zo hoog als ons huis en hangen er twee schommels in."

Maarten vindt het een echte aanrader voor in je tuin. "Er zijn noten als vrucht, dus het is geen vuile boom met rottend fruit op je gras. Het is ook lekker koel onder de boom, ook als het echt warm is."

Zorg voor genoeg plaats

Het is een boom die erg groot kan worden, tot 20 meter hoog zelfs! Heb je dus een kleinere tuin, kies dan voor een laagstamvariant. Plant de boom bij voorkeur in het voor- of najaar, tussen maart en april of tussen oktober en november.

Natuurlijk middeltje tegen muggen en vliegen

Vliegen en muggen komen niet graag in de buurt van een okkernotenboom. De bladeren geven een geur vrij waar ze absoluut niet van houden. Ook binnen in huis kan je er ongewenste beestjes mee wegjagen. Pluk enkele bladeren van de boom en leg ze bijvoorbeeld op de vensterbank.

Pluk nooit zelf de noten 

Het kan een drietal jaren duren voor je je eerste oogst hebt, maar het wordt het wachten waard, twijfel daar niet aan! Wacht tot de noten vanzelf van de boom vallen. Wanneer je de noten er zelf afplukt, maak je namelijk wondjes in de boom. Geduld hebben dus.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!