Psychiater: "Volg jongeren die op de spoed belanden na alcoholmisbruik meteen op"

zaterdag 7 december 2019 - 17:23
Foto: Ivan Radic (Flickr.com)
Elke dag belanden gemiddeld 6 tieners in het ziekenhuis door overdadig alcoholgebruik. Steeds vaker zijn daar ook 12 en 13-jarigen bij. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse ziekenfondsen. In "De Week van Harald" op Radio 2 pleit psychiater Hendrik Peuskens voor actie.

“Verplicht tieners een gesprek aan te gaan nadat ze in het ziekenhuis zijn beland”, zegt psychiater Hendrik Peuskens van het psychiatrisch ziekenhuis Alexianen in Tienen. Een simpel gesprek zou de probleemgevallen kunnen helpen, vindt hij, en een eventueel alcoholprobleem op latere leeftijd voorkomen. “De groep jongeren die nu in het ziekenhuis belanden, maken kans om ooit bij ons te worden opgenomen. Want dat alcoholgebruik kan grote gevolgen hebben op latere leeftijd”, aldus Peuskens. “Jongeren houden vaak vol dat zolang ze kunnen stoppen er geen probleem is, maar op die manier blijven ze ook drinken. Pas als de verslaving de controle overneemt komen ze tot het besef.”

Leeftijdsgrens

Minister Maggie De Block denkt alvast niet aan het optrekken van de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken. "Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker", aldus De Block. Toch benadrukt Peuskens dat de huidige regeling een groot effect heeft gehad. “De grote meerderheid stelt hun alcoholgebruik uit tot 16 jaar voor bier en 18 jaar voor sterkere dranken en dat is een goeie zaak.”

Gesprek bij ziekenhuisopname

Peuskens roept op om de ziekenhuisopname na een alcoholvergiftiging beter te benutten. “We mogen er niet vanuit gaan dat jongeren na een bezoekje aan de spoedafdeling hun lesje geleerd hebben. Het zijn gelegenheden om probleemgevallen op te sporen en op tijd hulp aan te bieden. Hoe langer we hiermee wachten hoe groter de kans dat het later uit de hand loopt.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!