Psychologe Leslie Hodge over eenzaamheid: "Even slecht voor je gezondheid als roken"

maandag 15 februari 2021 - 15:11
Photo by Atharva Tulsi on Unsplash
Tijdens deze coronacrisis hebben veel mensen echte eenzaamheid ontdekt. Psychologe Leslie Hodge schreef het boek 'Eenzaam tussen mensen'. Daarin beschrijft ze hoe eenzaamheid aanvoelt.

"Stel je scheidt van je man of vrouw en je hebt twee kinderen. Dan kan het zijn dat je je goed voelt als je alleen bent. Maar dan kan het ook zijn dat je je pas terug goed voelt wanneer je een nieuwe partner hebt", begint Leslie haar verhaal bij 'De Madammen'. "Eenzaamheid is voor iedereen verschillend. Je moet er gewoon voor zorgen dat het niet te lang duurt want dan kan het ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid."

"Veel mensen denken dat eenzaamheid niet zo erg is, dat het wel over gaat. Maar het is niet zomaar een gevoel. Als het blijft aanslepen, heeft eenzaamheid hetzelfde effect op je gezondheid als vijftien sigaretten roken. Professionele hulp kan hier de redding zijn maar je moet vooral naar jezelf kijken. Kijk eens naar jezelf in de spiegel en vraag je af wat je mist. Probeer dat dan in te vullen. Mis je vrienden en hou je van dieren? Schrijf je dan bijvoorbeeld in als vrijwilliger in een dierenasiel, waar je gelijkgezinden kan ontmoeten."

De mens is een groepsdier. Alleen zijn geeft ons een onveilig gevoel.

Leslie Hodge

"Als we kijken naar de geschiedenis, dan zien we dat de mens vroeger al een groepsdier was. In groep waren de overlevingskansen groter. Het was makkelijker om voedsel te verzamelen. Als de mens alleen was, was hij bang. Het gaf een onveilig gevoel. Dat gevoel bracht stress met zich mee en die chronische stress is er vandaag nog steeds. Dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid."

"Niet te snel oordelen"

"Eenzaamheid is heel erg individueel. Iedereen ervaart het anders, daarom is het nog steeds heel belangrijk om niet te snel te oordelen. Sommige mensen kunnen er beter mee om dan anderen. Daarom moet je echt naar jezelf kijken en ontdekken waar die eenzaamheid vandaan komt. Vriendschappen zijn processen. Je ontmoet iemand waarmee het goed klikt en dan ga je daar een relatie mee aan. Als die connectie er niet is gaat er ook geen vriendschap ontstaan. Het is daarom ook mogelijk om je eenzaam te voelen in een groep, als je je met niemand verbonden voelt."

Niet alleen oudere mensen hebben last van eenzaamheid.

Leslie Hodge

"Alleen zijn brengt je tot rust. Eenzaam zijn maakt je droevig"

"Het zijn ook wel vooral ouderen die eenzaam zijn. Dit komt meestal omdat hun gezondheid niet meer optimaal is, ze worden minder mobiel en ze zien mensen rondom hen sterven. Dat is vooral bij 75-plussers zo omdat ze niet meer de nodige contacten krijgen die ze normaal hadden. Het is wel fout om te zeggen dat enkel ouderen zich slecht voelen. Als we naar de Belgische cijfers kijken, zien we dat 54 procent van de jongeren tot 34 jaar zich eenzaam voelt. Tot vijftig jaar is dat zelfs 53 procent, dus daar zit niet zoveel verschil op."

"Eenzaamheid hangt vaak samen met verandering, bijvoorbeeld een scheiding, een nieuwe job of een verhuis. Je moet ervoor zorgen dat dat niet blijft aanslepen. Ga ermee aan de slag, reflecteer en zoek een vertrouwenspersoon om erover te praten. Alleen zijn brengt je tot rust, eenzaam zijn maakt je droevig. Zo kan je best aanvoelen wanneer je je eenzaam voelt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!