Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

Radio Veronica wordt 60 jaar

zo 17 mei - 5:00

In de jaren 60 waaide er een frisse wind door het radiolandschap met de opkomst van de zeezenders. De jongeren kregen eindelijk de muziek die ze wilden horen. De Nederlandse Radio Veronica was één van de pioniers.
Radio Veronica

Het schaap Veronica

In de jaren 60 was de jeugd op zoek naar de popmuziek die ze op de klassieke, traditionele radio's niet hoorden. Een alternatief werd gevonden bij de zeezenders, die radio-uitzendingen maakten op een schip, een fort of een kunstmatig eiland vanuit internationale wateren. In Nederland waren de radiostations in handen van omroepverenigingen, die zendtijd kregen op basis van ledenaantallen, maar het systeem bezat een strikt monopolie op het gebruik van de ether, dat angstvallig bewaakt werd. Reclame was ook niet toegelaten en om al deze regels te omzeilen, werd er gekozen voor een schip in internationale wateren.
Eind 1959 werd in Amsterdam afgesproken om radio-uitzendingen te maken onder de naam VRON of 'Vrije Radio Omroep Nederland'. Iets later werd dat Veronica. Daarvoor werd inspiratie gevonden bij het gedicht 'Het schaap Veronica' van de schrijfster Annie M.G. Schmidt.

Je bent jong en je wil wat

De uitzendingen van Radio Veronica werden heel populair bij de jeugd. Eindelijk kregen ze programma's die ze niet gewoon waren bij de publieke omroepen. De stijl was vernieuwend met heel veel jingles zoals 'Herinnert u zich deze nog?'. Er werd ook een hitlijst 'Veronica Top 40' gelanceerd en overal in de Lage Landen kon je wel eens gaan dansen tijdens een drive-in-show van Radio Veronica. De zender bedacht later ook een slogan die meteen aansloot bij de jonge luisteraars: 'Je bent jong en je wil wat'. Grappenmakers durfden dit wel eens omdraaien tot 'Je bent wild en we jongen wat'.

Bomaanslag 

De uitzendingen van Radio Veronica vonden op zee plaats. Het eerste schip in 1960 was het voormalige lichtschip 'Borkum Riff', wat in 1964 vervangen werd door een omgebouwd vissersschip 'Norderney'. Door het succes van Veronica waren ook anderen geïnteresseerd in radio op zee. Veronica kreeg concurrentie van onder meer 'Radio Caroline', 'Radio Dolfijn' en 'Capital Radio'. Op 15 mei 1971 wou de directie van Radio Veronica de eveneens populaire concurrent Radio Noordzee Internationaal vragen om zijn uitzendingen te staken. Toen dat niet lukte, werd er een bomaanslag op het zendschip Mebo II gepland. Gelukkig kon er tijdig ingegrepen worden en vielen er geen dodelijke slachtoffers.

Gestrande Norderney

Gestrande Norderney

Anti-piratenwet

Door de bomaanslag werd de druk op de Nederlandse regering groter om de zeezenders wettelijk te verbieden met een anti-piratenwet. Tot overmaat van ramp raakte het zendschip Norderney tijdens een zware storm op drift en strandde op 2 april 1973 op het strand bij Scheveningen, wat een volkstoeloop veroorzaakte. Er volgde in Den Haag een massamanifestatie voor het behoud van Veronica en een campagne om leden te werven om een legale status als commerciële zender aan land te krijgen. De regering volgde deze redenering niet en op basis van de anti-piratenwet stopte Radio Veronica op 31 augustus 1974 zijn uitzendingen op zee. Twee jaar later kreeg Radio Veronica een aantal uren zendtijd op de openbare omroep. 

Norderney

Het zendschip Norderney werd na het stopzetten van de uitzendingen naar Amsterdam gesleept. In 1983 werd het door een ondernemer van de sloop gered om er een discotheek van te maken. Daarna verhuisde het schip naar verschillende havens in Nederland. Het heeft ook een aantal jaren in het Kempisch Dok in Antwerpen gelegen waar het de functie van discotheek kreeg. Momenteel ligt de boot in Amsterdam. Je kan er iets eten en drinken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet