Randy Newman is 75

woensdag 28 november 2018 - 12:48
Randy Newman
Randy Newman heeft een lange adem nodig om de kaarsen op zijn verjaardagstaart uit te blazen.

75 jaar geleden, op 28 november 1943, werd Randall Stuart Newman in Los Angeles. Hij groeide op in een muzikale familie.
De wereld leerde hem beter kennen als Randy Newman. Zijn beroep was heel veelzijdig: singer-songwriter, arrangeur, componist, pianist en zanger.
In de jaren 70 werd hij beroemd met de albums "Sail away", "Good old boys" en "Little criminals". Met liedjes als "Birmingham", "Baltimore", "Rider in the rain" en "Short people".

Short people

Kenmerkend voor zijn liedjes zijn de bijtende satirische teksten. Hij heeft daarvoor heel veel kritiek gekregen. 
Een liedje dat bij velen in het verkeerde keelgat geschoten is, is "Short people". Hij richtte daarin zijn pijlen op kleine mensen. Terwijl hij in feite 'discriminatie' en 'vooringenomenheid' wou aanklagen.
Randy Newman verschoot van de hevige reacties. Hij werd zelfs met de dood bedreigd. Ondanks de heisa en commotie werd het een commercieel succes.

I had no idea that anything that silly would be taken seriously.

Randy Newman

 

Films

Randy Newman heeft ook muziek geschreven voor televisieprogramma's en films. Hij was ook vriend aan huis bij Disney en Pixar. Waarvoor hij muziek componeerde voor de films: Toy Story, A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Cars, Toy Story 3, Monsters University, Cars 3 en binnenkort ook voor Toy Story 4.
Het bekendste liedje is "You've got a friend in me" uit Toy Story. Dat werd later gecoverd door Arno

Awards

Randy Newman won 3 Emmy's, 2 Oscars en 7 Grammy Awards. Hij kreeg in 2002 een plaats in de Songwriters Hall of Fame. 11 jaar later werd hij ook lid van de Rock and Roll Hall of Fame
Randy kreeg in 2010 een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!