Ritsen: 1 op de 5 weet nog altijd niet hoe het moet

woensdag 8 januari 2020 - 09:15
Bijna zes jaar, sinds 1 maart 2014 precies, is ritsen verplicht bij ons. Maar toch weten veel automobilisten nog altijd niet hoe het correct moet. Met als gevolg veel irritaties en frustraties alom. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters lanceert daarom een nieuwe campagne om ons nog maar eens te sensibiliseren.

1 op de 5 weet nog altijd niet hoe het moet

Op plaatsen waar geritst moet worden om het verkeer vlotter te laten verlopen, zoals bij wegversmallingen door wegenwerken, loopt het vaak fout omdat bestuurders die te vroeg invoegen het niet leuk vinden om andere auto's te zien doorrijden tot aan het einde van wegvallende rijstrook. Toch is doorrijden precies wat je moet doen bij ritsen. Om goed ritsgedrag te stimuleren, werden op heel wat knelpuntlocaties al verkeersborden geplaatst met de teksten 'Ritsen na 300 m' en 'Ritsen vanaf hier'. Toch blijkt dat ritsen nog niet ingeburgerd is in Vlaanderen. 

Ritsen, hoe doe je dat?

  • Zo lang mogelijk doorrijden op de rijstrook die gaat wegvallen
  • Op ongeveer 300 meter voor de versmalling (vaak aangegeven met een bord) je rijsnelheid aanpassen aan de snelheid van de voertuigen op de aanliggende strook
  • Voertuigen op aanliggende strook maken vrijwillig ruimte om invoegend voertuig tussen te laten
  • Op circa 50 meter voor de versmalling zonder afremmen en verstoringen in de ontstane ruimte invoegen, zodat invoegend voertuig en de achterligger de rit kunnen vervolgen

Lees verder onder de foto.

Ritsen doe je met twee

Ritsen werkt alleen als zowel de automobilisten op de wegvallende rijstrook als die op de rijstrook die niet wegvalt, de regels respecteren. Als iedereen honderden meters te vroeg al braaf begint aan te schuiven op de bestaande strook terwijl de rijstrook die gaat wegvallen helemaal leeg blijft of als de chauffeurs op de aanliggende strook het invoegen van andere chauffeurs blokkeren, dan werkt ritsen niet. Nochtans, door beurtelings in te voegen aan de flessenhals zelf geraak je er eens zo snel door!

Invoegen in een rij vrachtwagens

De regels voor het ritsen gelden ook voor vrachtwagenchauffeurs. Ook zij moeten personenwagens laten invoegen als ze op de rechterrijstrook rijden. Vrachtwagens moeten dus ritsen én laten ritsen. Chauffeurs van personenwagens moeten wel voldoende rekening houden met de moeilijkere zichtbaarheid door vrachtwagenchauffeurs.

Vragen? Twijfels? Surf even naar de site van 'Wegen & Verkeer'!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!