Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Rouwcoach Goedele Van Kerschaever: "In drie dagen regel je niet eens de praktische zaken"

do 6 feb. - 1:53

Je mag er niet aan denken dat het je overkomt. Maar helaas is het verliezen van een partner of kind iets dat kan gebeuren. Dan heb je recht op drie dagen rouwverlof, op te nemen tussen het overlijden en de begrafenis. Veel te weinig. De gezinsbond wil daar tien dagen van maken. Volgens rouwcoach Goedele Van Kerschaever is het minimum twee weken.

Belachelijk weinig. Dat vindt rouwcoach Goedele Van Kerschaever van het aantal rouwdagen waar je nu recht op hebt bij een overlijden. "Alleen al de praktische zaken vallen op drie dagen niet te regelen, denk maar aan de begrafenis. Om nog maar van het emotionele gedeelte te zwijgen."

Rouwen is persoonlijk

Op het vlak van verlies kan je niemand in een vakje duwen, iedereen verwerkt op zijn eigen manier. Er zijn heel veel factoren die een invloed hebben op hoe iemand reageert. Volgens Goedele zijn er wel twee uitersten: "Er zijn mensen die net kracht putten uit het opnieuw aan de slag gaan. Het werk kan net de enige houvast zijn. Dat zijn de herstelgerichten."

Er is ook net het tegenovergestelde, de verliesgerichten. "Er zijn ook mensen die heel moeilijk het bed uitkomen, die zich nauwelijks gedoucht of aangekleed krijgen. Ze kunnen niet anders dan nadenken over de kwestie." 

Rouwen is geen ziekte. Het is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis.

— Goedele Van Kerschaever, rouwcoach

Ziektebriefje is niet de oplossing, overleg wel

Van Kerschaever pleit voor een wetgeving die de werkgever flexibiliteit geeft omtrent deze kwestie, zodat er een op maat gemaakte oplossing uit de bus komt. "Het beste is dat werkgever en werknemer samen kunnen overleggen wat voor de nabestaande het beste is. Het zou mooi zijn dat je tot een compromis kan komen waarbij de werknemer een tijdje halftijds kan werken. Of naar huis kan gaan wanneer het te moeilijk is."

Vandaag moeten de nabestaanden het vaak doen met een ziektebriefje van de arts, waarbij er een controlearts over de vloer komt. "Mijn patiënten vragen me vaak een bewijsattest dat ze effectief in rouwbehandeling zijn, om voor te leggen aan de controlearts." En dat is een foute ingesteldheid. "Rouwen is geen ziekte. Het is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis."

Toch is Goedele ervan overtuigd dat er een draagvlak is om het rouwverlof aan te pakken: "Ik ben nog geen enkele werkgever tegengekomen die geen voorstander is van overleg met de werknemer. Iedereen wordt daar beter van."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet