Rudi Vranckx over 'Een zomer als geen andere': "Ik vind deze pandemie bangelijk, maar tegelijk is het ook extreem fascinerend"

dinsdag 22 september 2020 - 13:00
Rudi Vranckx
VRT
Op 1 juli is Rudi Vranckx in een camper gestapt om door Europa te reizen. Hij legde de weg van het coronavirus af in omgekeerde volgorde. Van Brussel tot in het Italiaanse Bergamo, de bron van het kwaad. In De Madammen vertelde hij dat hij op zoek ging naar verhalen die de wereld veranderen.

Romeo en Julia bestaan echt

"Onderweg ben ik op zoek gegaan naar verhalen waarbij het coronavirus de aanleiding was. Ik wou het niet hebben over mondmaskers en over hetgeen we elke dag horen. Ik wou verhalen horen die onze wereld misschien aan het veranderen zijn. Eén ding kon ik niet laten liggen en dat is het verhaal van Romeo en Julia in Verona. Eigenlijk bestaan ze echt en ze heten Paola en Michele. In het begin van de coronacrisis begon iedereen in Italië vanop zijn balkon te zingen. Wel, Paola en Michele wonen in de buurt van het echte balkon van Romeo en Julia in Verona. Michele zag aan de overkant van de straat op een balkon Paola met haar zus zingen en was meteen smoorverliefd. Tijdens de lockdown hebben ze contact gezocht via sociale media en dat werd in Italië een groot verhaal. Zouden ze elkaar na een maand echt ontmoeten? Hoe het verder ging, moet je lezen in het boek 'Een zomer als geen ander' op pagina 157." lachte Rudi Vranckx in De Madammen.

Controversiële dokter

In het programma 'Een zomer als geen andere' komt Rudi Vranckx in de buurt van Stuttgart bij een dokter terecht die niet gelooft in het coronavirus. "Dat was een schok. De respectabele spoedarts was een campagne gestart met duizenden aanhangers, die beweren dat corona maar een griepje is en waar we ons geen zorgen om moeten maken. De dokter begon zich ook te verzetten tegen vaccins. Eigenlijk is dit een gevaarlijke situatie. Ik heb specialisten gesproken die verveeld zitten met deze dokter, omdat hij uit internationale studies datgene plukt wat hem goed uitkomt. Ik probeerde met hem te discussiëren, maar dat was een onbegonnen zaak. Hij wou zelf bepalen wat zijn vrijheid is. Bij het begin van onze ontmoeting duwde hij zijn hand in mijn richting. Door de verrassing van het moment heb ik hem een hand gegeven. Ik heb mijn hand wel meteen ontsmet. Achteraf wou ik hem duidelijk maken dat zijn vrijheid eindigt waar mijn gevarenzone begint en daar had hij geen antwoord op."

Bangelijk

"Wat ik geleerd heb, is dat dit een existentieel moment is voor onze politici in Europa. Wie gaat leiderschap tonen? Wie pakt dit aan en wie niet? Gaan we dit kunnen oplossen? Je merkt dat Europa en de hele geschiedenis verandert in crisis, in oorlog, in revolutie en dus nu ook in pandemie. Ik vind deze situatie bangelijk, maar tegelijk is het ook extreem fascinerend. Voor mij is dit zuurstof om het niet steeds te moeten hebben over mondmaskers en bubbels. Ik wou het blik wat verder gooien met dit programma." besloot Rudi Vranckx.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!