Sara Verlinden van het Rode Kruis: "Durf in gesprek gaan met iemand met psychische problemen"

dinsdag 10 september 2019 - 14:20
GettyImages
Elk jaar stappen wereldwijd bijna 800.000 mensen uit het leven, omgerekend is dat 1 persoon om de 40 seconden. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vlaanderen zit met ongeveer 16 zelfdodingen per 100.000 inwoners boven het wereldwijde gemiddelde. Het Rode Kruis start daarom volgend jaar met een opleiding om psychische problemen te herkennen.

Eerste hulp bij psychische problemen: EHBPP

Het is  belangrijk dat we signalen leren herkennen van mensen met psychische problemen, vertelt Sara Verlinden  van het Rode Kruis in Spits. "Van buren die niet buiten komen bijvoorbeeld, tot expliciete uitspraken zoals 'ik voel mij niet goed, ik zit niet goed in mijn vel'. Maar ook mensen die zich prikkelbaar gaan gedragen kan een signaal zijn, of heel anders dan ze gewoonlijk tegenover jou reageren." 

Signalen herkennen

De cursus staat open voor iedereen die wil leren wat hij of zij kan doen om te helpen. "Eerst en vooral moet je die signalen serieus nemen en het gesprek aangaan", vertelt Sara. "Durf ook te vragen of die persoon aan zelfmoord denkt. Niet vanuit confrontatie maar vanuit je bezorgdheid. Wat maakt dat hij daaraan denkt, komen die gedachten vaak voor? En vraag ook wat kan helpen. Je intentie is het allerbelangrijkste."  

Er is veel belangstelling, vertelt Sara Verlinden. "Mijn mailbox loopt over. En niet alleen mensen die het in hun nabijheid hebben meegemaakt, maar ook organisaties die het belangrijk vinden dat dit probleem aangepakt wordt."

EHBPP is niet voor jezelf

De cursus is niet bedoeld voor jezelf. "Het is om mensen in je eigen omgeving te kunnen bijstaan als ze het moeilijk hebben. Om dan éérste hulp te kunnen bieden."

De cursus is er in april van volgend jaar. De komende maanden organiseert het Rode Kruis in elke provincie try-outs.  Als je daar interesse voor hebt, volg je best de website van het Rode Kruis.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!