Schmutz is een Zwitserse wielrenner en drie andere weetjes over groepsnamen uit de jaren 80

donderdag 22 april 2021 - 07:00
Madou
Radio 2
Tijdens 'De week van de jaren 80' in 'Radio 2 Bene Bene' kwamen Schmutz, Scooter, Madou en The Bet hun grote hit uit de jaren 80 brengen. Ze vertelden ook hoe ze aan hun groepsnaam zijn gekomen en dat zijn stuk voor stuk toch wel bijzondere verhalen.

Schmutz

We dachten hier bij Radio 2 eerst dat Schmutz een woord was in het Limburgs dialect, maar het verhaal dat Guy Peeters vertelt, is een klein beetje anders. "Ik was samen met mijn broer, die de toetsenist was van de band, naar de Tour de France aan het kijken. Plots komt er een Zwitserse wielrenner voorbij met de naam Gottfried Schmutz. We hebben elkaar toen allemaal een pseudoniem gegeven met Schmutz erachter. Die naam klonk leuk dus dan hebben we onze groep ook maar zo genoemd. (Lacht) In de jaren 80 was het mode om overal 'the' voor te zetten. We hebben The Schmutz toen even aangehouden, maar op een gegeven moment wouden we graag veranderen naar Schmutz. Daar heeft Facebook toen wel even een stokje voor gestoken. Schmutz was al bezet, dus op Facebook staat er nog 'the' voor, maar we zijn wel gewoon Schmutz." 

Schmutz

Scooter

Piet Van den Heuvel van Scooter was niet helemaal overtuigd van de naam, maar gelukkig zijn de scooters terug hip nu. "Het was onze pianist Pit Verlinde die met de naam kwam. Waarschijnlijk was dat omdat hij zelf met een scooter reed. (Lacht) Ik herinner me nog goed dat er toen heel veel voorstellen waren. Het was een democratische beslissing dus heb me neergelegd bij Scooter, al had ik zelf misschien een andere optie. Ik was niet helemaal overtuigd van de naam omdat die voor mij de lading van de band niet volledig dekte. Goed dat de scooters momenteel terug heel hip zijn." 

Scooter

Madou

De naam Madou klinkt net zo mooi als Vera Coomans zingt, maar het duurde wel even voor ze die naam gekozen hadden. "Madou betekent voor ons eigenlijk Brussel. We zijn allemaal afkomstig van het Brusselse en daar is de band ook begonnen. In 'de Falstaff', een café in Brussel dat nu een brasserie is, hebben we lang gezocht naar een naam. We dachten aan 'Bleu' of 'Blue' en toen kwamen er dingen als 'Mamadou' en 'Madous'. We waren wat met klanken aan het spelen en uiteindelijk kwamen we bij Madou. Die naam klonk voor ons het beste. De eerste foto is dan ook genomen op het Madouplein in Brussel."
 

Madou

The Bet

Marc Vanhie kwam voor zijn band met de naam 'The Bet' en de andere groepsleden waren meteen akkoord. Hoe die naam tot stand kwam is wel een grappig verhaal. "Ik was in een woordenboek aan het zoeken naar namen. Ik begon bij de 'A', maar ABBA was helaas al bezet. Dan ben ik maar doorgeschoven naar de letter 'B'. The Beatles was ook met de 'B', dus dat moest wel een goede letter zijn. (Lacht) Bij de 'B' kwam ik toen 'bed' tegen en dat kan een bed zijn om in te slapen, maar in het Engelse kan je daar ook 'bet' van maken. Dat klinkt hetzelfde maar heeft een andere betekenis, namelijk weddenschap. Door het feit dat er een Nederlands woord hetzelfde klinkt was het voor de Vlamingen een herkenbare en makkelijk uitspreekbare naam. Ik heb dat toen voorgesteld aan de andere leden en die vonden dat meteen goed. Je had in die tijd ook dat radioprogramma van Jos Ghysen 'Te bed of niet te bed'. Niet alleen de naam, maar ook de muziek klinkt heel Amerikaans hoor ik soms zeggen en dat vind ik een groot compliment. Ik heb altijd al meer geneigd naar de Amerikaanse bands en die invloeden zitten dan ook in mijn muziek."

Marc Vanhie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!