Smurf je Smurfenkennis!

dinsdag 23 oktober 2018 - 09:40
Bijna 62 zijn de Smurfen intussen. Op 23 oktober 1958 verschenen ze voor het eerst in het weekblad Robbedoes als figuranten in een stripverhaal van Johan en Pirrewiet.

De Smurfen slaan meteen aan en al in 1959 krijgen ze hun eigen verhalen als bijlages bij Robbedoes. Die monden uit in een zelfstandige stripreeks die tientallen jaren zal lopen. Het eerste album krijgt de naam "De zwarte smurfen".

Smurfentaal

Nog voor van de Smurfen sprake is, is de al even legendarische Smurfentaal geboren. Tijdens een verblijf aan de Noordzee in de zomer van 1957 vraagt Peyo zijn collega Franquin tijdens een maaltijd om het zout. Hij kan niet meteen op het woord komen en zegt dan maar: "Geef mij dat smurfending".

De Smurfen scoren wereldwijd en hun boeken worden in tientallen talen vertaald. Nu, 60 jaar later, zijn de Smurfen nog lang niet dood en begraven. Bewijs daarvan zijn de 3 Hollywoodfilms die in 2011, 2013 en 2017 zijn gemaakt. Bovendien heeft zowel Standaard Uitgeverij als Ballon Media de voorbije jaren heruitgaves van de oude albums van de Smurfen en van Johan en Pirrewiet op de markt gebracht. 

Wat weet jij van de Smurfen? Doe de test!


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!