Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Sportjournalist Bert Sterckx: “Voetbal heeft ook een maatschappelijke functie, het is een kleine pleister op een hele grote wonde”

di 28 jul. - 4:42

Het is een beetje chaos in de sportwereld. In Antwerpen zijn ploegsporten zoals voetbal verboden, maar geldt dat ook voor profvoetbal? Dat is nu de vraag. Sportjournalist Bert Sterckx geeft uitleg in ‘Spits met Niels’.
© Pexels

"We weten nog niet of er een uitzondering voor profclubs komt of niet. Die discussie is al de hele dag bezig. De clubs weten het ook nog niet. Zij wachten op een antwoord van bovenaf. Ze wijzen daar een beetje in elkaars richting en wachten op een signaal van de overheid. Over welke overheid hebben ze het dan? De federale? De gouverneur van Antwerpen? Of is er een burgemeester die niet wil dat Antwerpenaren komen voetballen?"

"De burgemeester van Brussel is akkoord met het feit dat Antwerpenaren naar Brussel zouden komen. De bekerfinale mag van hem gespeeld worden. Nu is het wachten op enkele andere niveaus om te kijken of het van hen ook mag."

Profvoetbal

"Zaterdag stond de bekerfinale tussen Antwerpen en Club Brugge op de planning, zondag de promotiefinale tussen Beerschot en OH Leuven. Die staan dus ook op de helling. Het is heel moeilijk te zeggen of ze doorgaan. Als er een uitzondering kan komen voor profclubs dan kan het volgens mij. Dat zou kunnen, want de spelers worden ook allemaal getest. Eén keer of soms zelfs twee keer per week. Op dat vlak is het risico heel klein dat spelers elkaar kunnen besmetten. De voorwaarde is uiteraard dat je moet kijken of er voldoende testcapaciteit blijft. Dat zit wel goed."

Supporters

"We hebben ook in het buitenland gezien dat het mogelijk is. In Duitsland, Engeland en Spanje bijvoorbeeld. Zelfs in een stad in lockdown is er gespeeld op een veilige manier. Ze hebben vooral schrik dat supporters, als ze niet naar het stadion kunnen gaan, in te grote groepen naar het voetbal op café kijken of op een groot scherm met heel veel volk. Dat is iets wat niet te controleren valt. De Pro League heeft opgeroepen om dat niet te doen. Je kan de mensen natuurlijk niet allemaal in de gaten houden. Wat misschien een kleine oplossing zou kunnen zijn, is in die steden of op die dag geen voetbal op café."

Trainen

"Op 8 augustus start normaal gezien de competitie. KV Mechelen en Westerlo vallen ook onder de nieuwe regels. Ook hun wedstrijden komen dus in gevaar zoals de regels er nu liggen. Er zijn geen ploegsporten toegestaan boven 18 jaar. Dat wil zeggen dat die ploegen op dat moment en in die maand geen thuiswedstrijden kunnen spelen. En vooral: ze kunnen ook niet trainen!"

"Je kan wel een soort training houden op afstand, maar echt trainen doe je natuurlijk in een groep met wedstrijdjes. In dat geval zou de competitiestart in het gevaar kunnen komen. Vandaar heeft de Pro League gevraagd om die uitzondering te maken. Ze willen het zelf geen uitzondering noemen, maar ze noemen het: 'het voortzetten van procedures die ze al in gang hadden gezet'. Het constante testen en spelen zonder supporters."

De komende maanden worden de dagen wat korter en wordt het een beetje donkerder. Dan gaanmensen blij zijn met voetbal op televisie.

"Het geduld bij alle atleten en hun fans is op"

"Ik vermoed dat het geduld bij voetballers en supporters op is. Zeker ook bij alle andere individuele atleten of spelers in groepsverband. Iedereen wil spelen en liefst nog in wedstrijdverband. Dat is de keerzijde van de medaille. Waarom mogen de profvoetballers wel voetballen en anderen niet? Wat is het verschil? Geld natuurlijk. Dat is altijd één van de dingen dat gezegd wordt."

"Maar voetbal heeft ook een maatschappelijke functie. Het brengt mensen bij elkaar. Dat mag nu even niet. Maar stel nu: de komende maanden worden de dagen wat korter, het wordt een beetje donkerder. Dan gaan heel veel mensen heel blij zijn dat er wat voetbal op de radio of op televisie is. Ook een andere sport op radio of televisie kan voor afleiding zorgen."

"Het is iets wat we in Bergamo, een stad in Italië die heel zwaar is getroffen door het coronavirus, hebben gezien. Daar was in het begin heel veel protest tegen het voetbal. Uiteindelijk zagen we dat het voetbal ervoor zorgde dat de mensen beter gezind werden. De mensen hadden iets om naar uit te kijken en hun gedachten te verzetten. Het voetbal was een kleine pleister op een hele grote wonde, maar het heeft zeker geholpen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet