Sportjournalist David Naert over sportzomer: "Ik zie het persoonlijk allemaal redelijk somber in"

vrijdag 24 juli 2020 - 18:21
Getty Images
Vandaag zouden de Olympische Spelen in Tokio begonnen zijn. Maar ook daar stak corona een stokje voor.

"Niet alleen de Olympische spelen zijn uitgesteld, maar gewoon quasi alle competities liggen stil", vertelt Sporzacollega David Naert. "Dat is heel vervelend voor de sporters. Ze kunnen wel trainen maar ja, waarvoor trainen ze dan? Je kan je niet meten met de besten in je sport. Voor jonge atleten is dit geen ramp. Zij hebben nog een lange carrière voor de boeg. Maar voor iets oudere deelnemers kan het wel dramatisch zijn. Stel je voor dat de Spelen ook volgend jaar niet doorgaan. Dat zou voor hen een catastrofe zijn."

Naert kijkt niet hoopvol uit naar de zomer van 2021. "Ik zie het persoonlijk allemaal redelijk somber in. Zeker gezien de huidige situatie. In Japan is het aantal besmettingen ook terug aan het stijgen. Ze willen geen Spelen organiseren voor er een vaccin is. Maar als dat vaccin er eenmaal is, is er dan voldoende van? Moeten Olympiërs voorrang krijgen? Ik heb daar op ethisch vlak ook wel m’n bedenkingen bij."

Het is wachten, wachten en nog eens wachten. En intussen gaat het aantal besmettingen alleen maar de hoogte in.

David Naert

Achter gesloten deuren

Niet alleen voor atleten, maar ook voor sportjournalisten is het een vreemde periode. “Het moeilijkste was tijdens de lockdown. Toen gebeurde er helemaal niets. Ik vroeg mij af hoe we in godsnaam de Sporzawebsite elke dag gevuld gingen krijgen en iets konden maken voor Het Journaal. Maar toch zijn we daar in geslaagd. Vanaf nu zou het allemaal weer terug moeten beginnen. Voetbal, wielrennen, … Maar ja, gaat ’t allemaal nog wel doorgaan? Ik weet het niet. Ik kijk er met een bang hartje naar uit."

Heel wat voetbalclubs laten weten dat ze achter gesloten deuren zullen spelen. “Dat lijkt mij logisch. Of ze nu voor nul of 400 supporters spelen: dat maakt geen verschil. Bij 400 toeschouwers scheuren ze er waarschijnlijk nog meer hun broek aan, want dan moeten ze wel stewards optrommelen. Het sop lijkt mij de kolen helemaal niet waard. De Pro League wacht intussen het ministerieel besluit af. Het is wachten, wachten en nog eens wachten. En intussen gaat het aantal besmettingen alleen maar de hoogte in."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!