Standbeeld 'De Frieteter' feestelijk onthuld met prins Laurent en Hilde Crevits erbij

zondag 28 november 2021 - 12:49
Waar snakken bijna 75% van de Belgen naar als ze terug komen uit het buitenland? Juist, ja! Naar een pak goudgele, knapperige frietjes van de frituur! Reden genoeg om onze nationale trots elk jaar een week lang extra in het zonnetje te zetten. Dit jaar doen we dat van 28 november tot en met 5 december.

De Frieteters

Het startschot voor deze feestweek werd gegeven door niemand minder dan prins Laurent. Hij onthulde in Brugge het beeld 'De Frieteters'. Dat een prins die taak op zich nam, is geen wonder. Want geef toe: nergens anders ter wereld kan je zo'n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld.

Aan de voet van het Belfort

En dat ingebakken, dat kan je nu even letterlijk nemen, want aan de voet van het Brugse Belfort vind je de volgende 12 maanden, naast de twee iconische frietkramen en de twee lokale volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck, een nieuw frietmonument. 

Het standbeeld 'De Frieteters' geniet er van een heerlijk pakje frieten met zicht op de Brugse Markt. Een herkenbaar tafereel dat nu één jaar lang vereeuwigd wordt. 'De Frieteters' nodigt uit tot interactie. Zo kan je een selfie nemen met De Frieteter, je pakje friet samen verorberen, of een frietje 'stelen' uit zijn puntzak. 

Weetje! 

Weet jij trouwens wat prins Laurent, Stromae, Urbanus, Stan Van Samang en Herr Seele verbindt? Allemaal zijn ze lid van de Orde van de Gulden Puntzak!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!