Stefaan Fernande, schrijver-componist van honderden Vlaamse songs, is overleden

dinsdag 7 september 2021 - 09:00
Foto Radio 2
Schrijver-componist Stefaan Fernande is overleden. Hij werd 54 jaar. De naam doet bij velen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Fernande heeft een onmogelijk te onderschatten rol gespeeld in de Vlaamse muziek van de laatste decennia. Zijn leven wás muziek, al van toen hij op zijn zesde voor het eerste achter zijn orgeltje kroop.

Alles begon echt voor Fernande met 'Nobelprijs', het nummer dat hij voor Clouseau schreef. Volgens Fernande werd dat een "tamelijk grote hit". Daarna volgde 'Porselein' voor Yasmine. "Dat is intussen 22 jaar geleden en het is niet meer gestopt sindsdien," vertelde Stefaan Fernande in 2018. 

Hij groeide op in de jaren '80 in het kleine dorpje Rieme, een deelgemeente van Evergem, waar niet echt een muziekscene was. Er was één groepje, waar hij op z'n 16de synthesizer ging bij spelen. "Dat was fantastisch, ik mocht ineens van m'n woonkamer naar kleine podia verhuizen en ook spelen. Het is dan dat ik het rock&roll gegeven wat leerde kennen," herinnert Fernande zich. "Toch is het altijd m'n bedoeling geweest nummers te maken, maar da's moeilijk als je ze zelf niet kunt brengen." 

Op handen gedragen door de artiesten

Zelf frontman worden was nooit een optie voor Stefaan Fernande. Hij deed wel nog een tijdje backing vocals en keyboards bij The Big Noise. "Ik doste me dan excentriek uit om plankenkoorts tegen te gaan. Als ik een personage vertolkte, verdween die plankenkoorts. Mocht ik daar als Stefaan Fernande staan, zou ik vergaan van de stress," lacht hij, "Of zo elke avond hetzelfde niveau halen, zoals Clouseau bijvoorbeeld, da's niets voor mij. Je zou het ook merken aan me als ik eens een slechte avond heb." Een leven in de schaduw dus, maar op handen gedragen door tientallen artiesten.

Leven van de muziek

'Nobelprijs' was zijn eerste hit, daarna volgden tientallen andere. Denk 'Meisjes aan de macht' en 'Porselein', van Yasmine, waar Stefaan instond voor tekst en muziek. Later werkte hij mee aan de Ultratop-nummer 1-hits 'Vonken en vuur', 'Scars', 'Dum Tek Tek' en 'Vliegtuig' en is hij een van de weinige mensen in Vlaanderen die van muziek schrijven weet te leven. Zuinig leven, verduidelijkt hij graag zelf, maar wel leven. 

Intussen schreef hij voor artiesten uit quasi elk genre, van Guido Belcanto tot De Kreuners, van Will Tura tot 2Fabiola, Metejoor, Christoff,  Willy Sommers, Cleymans & Van Geel . Met 'Dum Tek Tek' van Hadise en 'Impossibile' van de Italiaanse Matteo Becucci veroverde hij trouwens ook zijn plaats in de internationale charts.

Een Leven vol Muziek

Met zijn songs haalde Fernande drie keer een Zomerhit voor 'Beste lied' binnen, achtereenvolgens met 'Vergeef me' van Andes, 'Gek op jou' en 'Vliegtuig', allebei van Clouseau. In 2018 werd Stefaan Fernande opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een Leven vol Muziek. 

Bekijk het gesprek van Showbizz Bart met Stefaan Fernande

Miguels Wiels over Stefaan Fernande

"Het is een ongelofelijk verlies voor de muziekwereld"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!