Stijn in Wonderland: "Stool pigeon is een sexy, funky, grappige hit voor de eeuwigheid"

vrijdag 27 september 2019 - 15:45
Kid Creole & The Coconuts
Stijn Meuris geeft op een eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de klassiekers van de pop en rock.

Stijn Meuris: "Op zwakke momenten vergis ik mij wel eens. Dan zeg ik Kid Safari in plaats van Kid Creole. De man heet August Darnell. Zijn artiestennaam is trouwens geïnspireerd op 'King Creole' van Elvis Presley. Eén van de betere nummers van Kid Creole & The Coconuts is 'Stool pigeon'.
Het liedje heeft een zeer lange intro. Eigenlijk hou ik daarvan. Je zou zelfs tijdens de eerste anderhalve minuut kunnen denken dat we hier te maken hebben met een nummer van Talking Heads. Het komt zelfs uit dezelfde periode. En dezelfde stad: New York.
Wat een sexy, funky, grappig, to-the-point-achtig nummer. Dat is een hit waarvan je zou kunnen denken: Ach dat is een ééndagsvlieg! Neen, neen, neen. Dit is voor de eeuwigheid. Het is een song die je dreigt te vergeten. En als je die nog eens hoort, denk je: Ah! Fantastisch!" 

Stijn Meuris vertelt over 'Stool Pigeon' van Kid Creole & The Coconuts

Stool pigeon

August Darnell, de zanger van Kid Creole & The Coconuts, was een grote fan van de mode uit de jaren 40. Hij was zot van de hoeden en de pakken met krijtstrepen die de gangsters toen droegen. 'Stool pigeon' is een hommage aan de acteurs Humphrey Bogart, Clark Gable, Edward G. Robinson die af en toe ook een rol kregen in misdaadfilms.
Het begrip 'Stool pigeon' verwijst naar een informant van de politie. 

Kid Creole & The Coconuts

Kid Creole & the Coconuts is een Amerikaanse groep rond August Darnell. The Coconuts zijn zijn drie zwoele achtergrondzangeressen.
In de jaren 70 richt hij samen met zijn halfbroer Stony Browder de groep Dr. Buzzard's Original Savannah Band op. Hun grootste hit was 'Cherchez la femme'.
In 1980 staat August Darnell aan het hoofd van een nieuwe groep Kid Creole & the Coconuts. Hiervoor laat hij zich inspireren door de film 'King Creole' van Elvis Presley. Eén van de oorspronkelijke Coconuts is zijn vrouw Adriana Kaegi.
Het grootste succes kende de groep met het album 'Tropical gangsters' uit 1982. Met daarop de hits 'Annie, I'm not your daddy' en 'Stool pigeon'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!