Stijn Meuris: 'Adriano Celentano heeft wat van Arno maar ook wat van Bart Peeters, van alles een beetje dus'

maandag 29 juni 2020 - 15:40
Adriano Celentano
33Giri
Stijn Meuris geeft op eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de grote klassiekers uit de pop en rock

Stijn Meuris: 'In Italië is Adriano Celentano gewoon God, echt waar ik heb het even opgezocht en meneer Celentano is acteur, artiest, rare snuiter, presentator, schrijver, dichter kortom: noem het op en hij is het. Hij heeft ook een soort van alomtegenwoordigheid, je kan hem ook met niks vergelijken hier bij ons. Hij heeft een klein beetje Arno maar ook een beetje Bart Peeters bij wijze van spreken. Dan moet je je even inbeelden die grote televisieshows uit de jaren '70 en '80 op de RAI, de Italiaanse televisie die puur commercieel was. Adriano Celentano moet toen gedacht hebben: ik ga eens een nummer maken waaraan niemand kan weerstaan. Daar is hij enorm in geslaagd en deed het dan ook nog eens in een taal die niet bestond, het lijkt op Engels, Spaans en Italiaans en dan is er nog die onuitspreekbare titel natuurlijk: Prisencolinensinanciusol.'

Stijn Meuris over 'Prisencolinensinainciusiol' van Adriano Celentano

Adriano Celentano

Adriano Celentano (°1938) is wat men noemt een duizendpoot. Zoals Stijn Meuris het al vertelde was of is hij zanger, acteur, komiek en presentator die eigenlijk horlogemaker wilde worden. Het was Elvis Presley die hem tot andere gedachten bracht zodat hij in 1957 één van de eerste Italiaanse imitatoren van The King werd. Ook de filmindustrie zag daar wel wat in en nodigde hem uit om mee te spelen in verschillende Italiaanse kaskrakers, zoals 'La Dolce Vita' van Frederico Fellini. 

Zoals zovele Italiaanse artiesten nam hij deel aan het Festival van San Remo met het nummer '24.000 Baci' dat wij kennen als '24.000 Kussen' van Peter Koelewijn. In 1968 breekt hij dan ook internationaal door met 'Azurro', lied van Paolo Conte dat in Celentano's versie een soort van tweede Italiaanse volkslied wordt gebombardeerd. Met 'Prisencolinensinainciusol' wordt hij dan weer beschouwd als de voorloper van de Italiaanse rap.

  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!