Stijn Meuris: 'Als je een concert van The Triffids zag, zat je meteen ook in het warme Australië'

vrijdag 22 november 2019 - 15:40
The Triffids
Domino
Stijn Meuris geeft op eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de klassiekers uit de pop en rock

Stijn: 'The Triffids zijn een groep die mij erg na aan het hart ligt. Even duiden misschien: zij komen uit het hart van Australië, werkelijk het hart ervan, het woestijn-Australië zeg maar en zelden is er een groep geweest die hun afkomst zo kon 'verklanken' als The Triffids. Zij konden dat en als je hen live zag dan zat je ineens in Australië en werd het ook warm in de zaal, dat was sferisch tot en met en vooral dat waren hele mooie nummers gezongen door David McComb, ook al dood inmiddels. Hij had een glamoureuse stem, heel warm en je zou hem de popversie van Nick Cave kunnen noemen en de groep heeft er ook wat van maar dan zonder het sinistere, het donkere. Dit is bijna filmmuziek en dat kan je zelf wel ondervinden in dit nummer 'Bury me deep in love', dat is een boek, een schilderij, een Australisch meesterwerk dus waarvan je denkt: zet dat nog maar eens op.'

 

Stijn Meuris over 'Bury me deep in love' van The Triffids

The Triffids

Een volledig boek schrijven over The Triffids wordt erg moeilijk, gewoon omdat ze op veel te korte tijd hun prestaties hebben gebundeld. Australiër Dave McComb verzamelde zijn troepen in 1976 en haalde de naam van de groep bij het boek 'The day of the triffid' van John Wyndham. Ze hadden wel wat succes in eigen land maar het ging vlotter in Scandinavië en Engeland dankzij de meer dan 100 songs die McComb had neergepend, samen goed voor 6 cassettes die ook zo werden uitgebracht als 'Tape No 1', 'Tape No 2', enzoverder.

Eén van hun grootste hits was ongetwijfeld 'Bury me deep in love' dat later zou gecovered worden door o.a. Kylie Minogue. Dave McComb was al op jonge leeftijd hartlijder en ondanks een transplantatie kon hij de drank en drugs niet afzweren, hij overleed dan ook vlak voor zijn 37ste verjaardag op 2 februari 1999. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!